Vi lämnade grottan och negerbollen

Krönikor Artikeln publicerades

I övermorgon är det negerbollens dag. En fikahögtid som rimligtvis bara kan firas av människor som spenderat de senaste decennierna under en mörk sten i en mörk skog utan någon som helst internetuppkoppling eller interaktion med andra människor.

Jag såg inbjudan till det här eventet på Facebook och kunde inte låta bli att gå in och läsa.

Jag vet. Det var dumt.

Men det är samma sak som med ”Paradise Hotel”, Lady Dahmers kommentarsfält och trafikolyckor, det går inte låta bli att kolla trots att man vet att man riskerar att se något som kan få en att må dåligt för resten av livet.

Vet ni hur mångasom i skrivande stund har tackat ja till eventet att fira negerbollens dag? Över 15 000 stycken. Nu vägrar ju företrädarna för Svenskarnas parti konsekvent att ange hur många medlemmar de har, men en vild chansning är att vi har svaret där. Sidan är en smetig orgie av lågbegåvade kommentarer i stil med ”är det inte lika rasistiskt att säga vitlök?”, ”får man säga turkisk peppar?” och den mest korkade av alla – ”varför får man inte säga negerboll när man får säga finska pinnar?”

Men snälla människor, är ni höga på socker och kakao hela gänget eller? När miljoner och åter miljoner människor världen över blir kränkta av ett ord som vanligtvis inte kopplas till ett bakverk utan till vidriga maktstrukturer, kolonialisering och slavhandel, då väljer man ett annat ord. Punkt slut.

”Men det har ju alltid hetat så”, säger någon då. Men är det något argument som faller platt i alla diskussioner så är det just det eftersom ett samhälle och dess strukturer är i ständig rörelse.

Vi lär oss av historien.Vi utvecklas. Moderniseras.

Hade argumentet ”det har alltid” fått styra samhällsutvecklingen så hade vi fortfarande suttit i en grotta och stirrat in i elden och det hade aldrig ätits en chokladboll någonsin eftersom ingen hade fått uppfinna båten och åkt och hämtat kakao åt oss.

Det är 2014 nu. Om man föddes samma år som Pippis pappa blev negerkung i Söderhavet så har man vid det här laget hunnit vara pensionär i ett år, exakt så länge sedan är det vi levde i ett samhälle där det här språkbruket var norm.

Och så här ärdet – det spelar ingen roll om du lägger exakt noll värdering i ordet negerboll eftersom du som vit inte har tolkningsföreträde inom det här området.

Det inte är du som bestämmer om något är kränkande för någon annan. Hänger du med?

Det. Är. Inte. Du. Som. Bestämmer.

Det är otroligt sorgligt att se hur många som anser att deras rättighet att använda ordet neger är viktigare än deras skyldighet att aktivt ta avstånd från systematiskt förtryck och främlingsfientlighet. Och medan nazister marscherar på gatorna sitter tusentals personer på Facebook och käftar om sin rätt att få säga negerboll.

Toleransnivån för vardagsrasism i det här landet alltså.

Man häpnar ju.