Kultur & Nöje

Berätta om konstverket?

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Foto:Lisa Appelqvist

Maria Brusewitz, konsthantverkare och keramiker i Öllsjö som har skapat årets konstverk till Kristianstadsbladets Kultur- & Nöjespristagare 2014, "Fruktmöbel Citrus III".

– Jag jobbar ju mest med brukskeramik, inställd på att man ska kunna använda det. Den här kallar jag för fruktmöbel. Men det kan lika gärna vara en färgklick som gör sig utan något annat.

1 Var kommer inspirationen till formen ifrån?

– Jag har hållit på och utvecklat de här formerna i säkert femton år, jag tycker det är roligt att göra något helt annorlunda. I vanliga fall drejar jag mest – skålar, koppar och kannor. Här kavlar jag ut själva grundformen och bygger ihop.

  2 Finns det någon anledning till just den här taggigheten?

  – Jag kan inte komma på varför, bara att allting annat som jag gör är runt, och därför är det roligt att göra någon helt annan form.

  3 Hur fastnade du för keramiken?

  – Jag började uppe på Björns trädgård i Stockholm, som är ett öppet kulturhus, på 70-talet. Gick lite kurser och tyckte det var roligt. Men jag trodde aldrig att jag skulle försörja mig som keramiker. Fast det har jag ju gjort nu i princip 20 år.

  4 Är det något speciellt uttryck som du jobbar med just nu?

  – Det är nog utvecklingen av den här fruktmöbeln, fast med lock, olika skrin. Jag kommer jobba mer med det, och kanske hitta på andra ytstrukturer och med andra färger.

  5 Hur kommer idéerna till dina verk?

  – Jag skissar inte mycket. Det mest kommer genom att jag börjar med någonting och så blir det lite fel! Det ger sig av sig själv, mer än att jag tänker ut det innan. Från början hade de här fruktmöblerna ingen struktur på ytan.

  6 Du har precis avslutat en utställning i Örkelljunga. Vad väntar härnäst?

  – Nu inför julen så är det tillverkning konstant, framför allt av bruksföremålen, skålar, koppar och kannor. Efter jul blir de lite lugnare och då kommer jag att jobba mer med att utveckla de här fruktmöblerna.