Kultur & Nöje

Camilla Grebe: "Älskaren från huvudkontoret"

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Camilla Grebe och Åsa Träff är systrar som har skrivit flera kriminalromaner ihop. Grebe är född 1968, bor i Stockholm och är civilekonom.
Foto:Ulrica Zwenger
Camilla Grebe och Åsa Träff är systrar som har skrivit flera kriminalromaner ihop. Grebe är född 1968, bor i Stockholm och är civilekonom.

Kriminalförfattaren Camilla Grebe provar för första gången att gå på egen hand? Hur går det? Mycket bra, anser kulturskribenten Per-Axel Svensson som har läst "Älskaren från huvudkontoret".

Camilla Grebe

"Älskaren från huvudkontoret"

(Wahlström & Widstrand)

Camilla Grebe debuterade 2009. Hon började då skriva spänningslitteratur tillsammans med Åsa Träff och Paul Leander-Engström.

Författarkooperativet har gett ut sex böcker och är översatta till arton språk. En riktig framgångssaga med andra ord. Ändå väljer Grebe nu att försöka som ensamförfattare. Och hon gör det bra. "Älskaren från huvudkontoret" är en veritabel pageturner.

En kvinna hittas mördad. Halshuggen. Hon har dekapiterats med en machete och huvudet har ställts på högkant en bit ifrån kroppen Det makabra dådet påminner om ett ouppklarat mord för tio år sedan och jakten på den bestialiske mördaren blir samtidigt ett fall av cold case-karaktär.

Skulle man säga något negativt om den här boken skulle det vara att den dramatiska finalen känns något sökt.

Men det är mest en randanmärkning. Det här är riktigt bra.