Kultur & Nöje

Dagar med livets berättelser

Kristianstad Artikeln publicerades
Katerina Janouch.
Foto:ANDERS WIKLUND / TT
Katerina Janouch.

36 författarbesök, 150 bokbord på stan. Kalas för ett 50-årigt spöke och möte med en amerikansk rockpoet. Kristianstad Bokfestival, 3-5 september, kan presentera det samlade programmet.

Att Louise Hoffsten, Ann Heberlein, Yvonne Hirdman, Katerina Janouch, Bernadine Evaristo och Patience Agbabi medverkar visste vi redan. Nu presenteras hela gästlistan, och vi räknar in nya namn som Markus Torgeby ("Löparens hjärta"), Katharina Wennstam (aktuell med "Skymningsflickan"), Melker Garay (i samtal med Kristian Lundberg) och Frida Andersson Johansson (uppmärksammad för debutromanen "Dränkt"). Kristianstad Bokfestival pågår 3-5 september, och samordnare Anders Nylander pratar om ett program där mycket knyter an till huvudtemat: "Berättelser som berör".

– Vi har upplevt en stark boom av intresset för självbiografier och memoarer. Många författare väljer att skriva om sig själva, eller åtminstone utgå från händelser ur verkliga livet. På samma sätt är det tydligt att folk i allmänhet gärna berättar om sina liv och sina vardagar på facebook och i andra sociala medier.

Men – ramarna är inte strikta, och Nylander lovar ett "brett, spretigt och folkligt" utbud. Med internationella poeter på besök, en återkommande författarstafett och flera inslag för barn och unga vuxna.

  – Vi jobbar aktivt gentemot skolorna och en del av det som händer för unga vuxna, med olika författarbesök, ligger utanför det offentliga programmet, säger bibliotekarie Magdalena Jeppson och fortsätter:

  – Men vi ska också synas med stort kalas för Lilla Spöket Laban, en ny programpunkt i samtalsserien "Ett eget rum", barnteater och – givetvis – prisutdelningen i vår skrivtävling.

  Föregående års novelltävling förvandlas till "Bästa berättelsen", med sikte på ett berättande under friare former.

  – Vi vet, säger Magdalena Jeppson, att det finns många unga som kan och vill berätta, men kanske inte just i novellform. Nu hoppas jag att vi också lockar till oss de andra; serietecknarna, poeterna... Alla är välkomna att skicka in sina bidrag, till och med den 5 juli.

  Mer festivalnytt: ett inspel från konsertarrangören Jörgen Nilsson, med bokningen av legendariske Chip Taylor ("Wild thing", "Angel of the morning").

  – Jag jobbar ofta inom americanagenren, där egentligen allt är en story. Chip Taylor är handplockad till bokfestivalen, som en unik berättare, säger Nilsson.

  Fakta

  Kristianstad Bokfestival

  Datum: 3-5 september.

  Tema: Berättelser som berör.

  36 svenska och internationella författare/berättare medverkar, bland andra: Louise Hoffsten, Lena Katarina Swanberg, Ann Heberlein, Yvonne Hirdman, Katarina Wennstam, Susanna Alakoski, Markus Torgeby, Katerina Janouch, Christoffer Carlsson, Elizabeth Wein, Fria Andersson Johansson, Bernadine Evaristo, Patience Agbabi, Steinar Opstad, Dimitri Miticov, Erik Wijk, Melker Garay, Kristian Lundberg.

  Övrigt (i urval): tonsatt poesi med Trefaldighetskören, samtal kring förutsättningarna för fristadsförfattare, filmer från Gamla Christianstad, kalas för Lilla Spöket Laban, prisutdelning i skrivtävlingen "Bästa berättelsen", barnteater, litterär salong ("Ett eget rum"), Gustaf Hellström-sällskapets Lennart Leopold om världsreportern Hellström.

  Läs mer: bokfestivalen.se

  Visa mer...