Kultur & Nöje

Sigfridsson flyger högt med musikalen Peter Pan

Kristianstad Artikeln publicerades
Erik Nielsen.
Foto:Peter Åklundh
Erik Nielsen.

Frågan är om inte regissören David Rix flyger högst och är mest lycklig över att parhästen Emil Sigfridsson äntligen låtit sig övertalas till att göra musikalen Peter Pan, hans åttonde musikalprojektet i Kristianstad.

Erik Nielsen är kanske lika lycklig, eller snarare den som är mest skräckblandad förtjust, även om han är den mest oerfarne av den drygt 30 personer stora besättningen.

– Hjälp, säger han inför huvudrollen.

– Jag är väldigt öppen för allt egentligen, det ska bli oerhört spännande att få lära sig detta.

  Erik Nielsen var en av adepterna i Idol som flera hade hoppats skulle gå längre. Det var i samband med hans audition till programmet som Emil Sigfridsson fick upp öronen för hans stämma.

  – Den här killen kan ju sjunga, snygg röst. Jag funderade faktiskt då att han sångmässigt skulle passa som Peter Pan, berättar han.

  När de två sammanstrålade för en tid sedan och jobbade i finalkonserten för Hjälp Ebba stoppa cancern var det Emil Sigfridsson som uppmanade Erik att söka till audition.

  – Annars hade jag inte vågat. När jag såg era affischer i augusti tänkte jag, det måste vara något slags övermänniska som ska spela den och jag har aldrig gått på audition. Rätt som det är befinner jag mig här och har huvudrollen. Så galet men så jättespännande, säger Erik Nielsen och skakar på huvudet.

  – Jag är oerhört nyfiken, jag har inte sett mig själv som musikalartist så, både jätteskrämmande men fantastiskt kittlande, jag hade inte gått dit själv, det är jag alldeles för feg för. Det är fantastiskt att någon pushar en till något som man inte känner mig bekväm med.

  Tvekade du?

  – Nej, jag kände "det är här är once in a lifetime" och Peter Pan som alla känner igen. Rollen som Peter Pan lockar extra mycket, säger han.

  Erik Nielsen har nog, medger han, viss känsla för musikaler, han spelade kabaré i musikklasserna på Fröknegårdsskolan. Han räknar sig som Kristianstadskille, han har bott här i princip hela sitt liv och har sin familj kvar även om han för en månad sedan flyttat till Malmö. På gymnasiet gick han på musikgymnasiet Rytmus i Malmö.

  Peter Pan är en pojke som vägrar bli vuxen, han kan flyga och ägnar sin tid åt magiska äventyr. Pjäsen och boken är skriven av J M Barries. Förställningen kräver en hel del teknik, dessutom förekommer en krokodil, sjörövare och sjöjungfru, för att nämna några. Arrangören utlovar en familjeföreställning som i form och färg påminner om Sound of Music och med samma magi som i Skönheten och odjuret utan att för den skull dra andra paralleller.

  Sallie Jönsson, från Bromölla, som varit med i ensemblen tidigare, får en större roll denna gången, som storasyster Wendy. Andreas Endeen, från Malmö, har spelat i flera uppsättningar med Malmöoperan, för närvarande gör han Liberius i Doktor Zjivago. Andreas Endeen ska spela både Kapten Krok och pappan i familjen.

  David Rix fascineras av verklighetsflykten.

  – Att vara någon annanstans, bättre, vackrare och roligare. Det är äventyr hela tiden. Att växa upp är föreställningens kärna. Vuxna blir barn igen, och man får skratta, applådera och gråta.

  Efter jul börjar en intensiv period med repetitioner. Den 21 februari är det premiär, på Kristianstads teater.