Kultur & Nöje

Galleri Lindqvist: Enrique Battista

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
En av Enrique Battistas målningar som just nu visas på Galleri Lindqvist.
Foto:Peter Åklundh
En av Enrique Battistas målningar som just nu visas på Galleri Lindqvist.

Österlenkonstnären Enrique Battistas måleri lever bakom ett raster. Kulturskribenten Andrea Grapengiesser ser hans nya utställning på Galleri Lindqvist.

Enrique Battista

Visas på Galleri Lindqvist, Söndraby till 18/10.

Enrique Battista ställer ut på Galleri Lindqvist i Arkelstorp. Vi har kört långt för att se utställningen och väl där möts vi av ett måleri som kan liknas vid en fortsättning på resan. Diffusa landskap, i bland flera gånger upprepade i en och samma målning, och alltid bakom ett raster. Ett raster som skapar distans, men också djup och rumslighet, skulpterat i den tjocka färgen. Färgskalan är ofta mild och måleriet är återhållsamt.

Några målningar bryter av från de övriga och för tankarna till mer urbana miljöer eller helt andra typer av landskap, som målningen ”Alger” med en mörk yta och underliggande starka färger som bidrar till kontrast och ljus.

Andra verk visar geometriska former i ljusa toner. Även här används färgen för att ge struktur och yta, nivåer framhävs och skapar djup och riktning. Battistas måleri är i vissa fall nära det icke figurativa och många av verken är utan titel, det här är långsamma och kontemplativa bilder att känna in och ge tid.

Battista (f. 1949) kommer ursprungligen från Argentina och är utbildad på Konstakademien i Buenos Aires, sedan flera år är han bosatt och verksam i Borrby på Österlen.

Battista finns idag representerad på Moderna Museet och i Statens konstråds samlingar, han har gjort offentliga utsmyckningar på bland annat Hässleholms kulturhus. Resumén av utställningar är lång från både Sverige och Argentina, som på galleri Martin Bryder i Lund 2010, Krognohuset i Lund 2006, Kalmar konstmuseum 2006, Centro de Arte Contemporaneo i Cordoba Argentina 2005 och Lunds konsthall 2001.

Den slingrande vägen genom det vackra landskapet leder till vägs ände. Där breder äppelodlingarna ut sig och dofterna är mättade.