Kultur & Nöje

Hon är vår Sanna pristagare

Malmö Artikeln publicerades
Sanna Nielsen är Kristianstadsbladets Kultur- & Nöjespristagare 2014. Gudsonen Elliot var med i överraskningsförberedelserna i sminklogen på Malmö opera.
Foto:Tom Wall
Sanna Nielsen är Kristianstadsbladets Kultur- & Nöjespristagare 2014. Gudsonen Elliot var med i överraskningsförberedelserna i sminklogen på Malmö opera.

På torsdag fyller hon jämnt. Kristianstadsbladet firar sångstjärnan i förskott när Kultur- & Nöjespriset 2014 går till ljusbäraren från Edenryd, Bromölla: Sanna Nielsen.

Hon sitter lyckligt ovetandes i sminket på Malmö Opera, hennes senaste arbetsplats, i full färd med att förvandlas till den kvinnliga huvudrollen Lara i "Doktor Zjivago". Under stort hemlighetsmakeri och benägen hjälp av operahuset överraskar Kristianstadsbladet årets Kultur- & Nöjespristagare strax innan ridån går upp.

– Shit, vilken överraskning! Jag fattar ingenting. Jag trodde det var någon annan här som skulle få ett pris! Så var det jag, säger Sanna Nielsen och torkar bort ett par glädjetårar innan teatersminket blir lidande.

Om ett par dagar fyller hon 30 år. 20 av dessa har Sanna Nielsen levt i offentlighetens ljus. Med allt vad det innebär av rosor och ris. Det senaste året har hennes makalösa framfart på den svenska och europeiska musikscenen gått med närmast ljusets hastighet.

  Och då, när hennes röst är som allra starkast, tar hon för första gången beslutet att använda den på ett helt nytt sätt.

  Bara dagarna efter den briljanta Melodifestivalsvinsten uppe i Friends arena tog hon kontakt med föreningen BRIS, Barnens Rätt I Samhället, och frågade vad hon kunde göra för att hjälpa.

  Ett par månader senare blev det tydligt att Sanna Nielsen inte valde första bästa välgörenhet när hon i sin tur erbjöds ett ambassadörskap för organisationen. Med debuten som sommarpratare i "Sommar i P1" berättade hon för första gången om hur hon själv utsattes för mobbning under högstadieåren.

  – Jag hade gått och tänkt på det ganska länge egentligen, att jag skulle göra något. Men så var det efter finalen och man upptäckte att med en vinst – då kommer det en massa kärlek men också hat. Och jag märkte på Instagram och Facebook vad barn får utstå på nätet, och att det även är barn som skriver den här typen av saker. Jag fick en massa frågor i huvudet, var kommer det ifrån? Var är vi på väg och är det så här vi ska ha det?

  – Så jag ringde BRIS en vecka efter Melodifestivalen. Om jag kan vara med och påverka på något vis, också efter vad jag själv har varit med om, så ville jag göra det. Jag fick helt enkelt nog, säger årets pristagare.

  Sanna Nielsen får Kristianstadsbladets Kultur - & Nöjespris 2014 för ett oöverträffat och makalöst artistår, som saknar motstycke och som är långt ifrån över, men även för hur hon låter allt ljus som faller på henne i sin tur belysa alla oss olika människors lika värde.

  Läs mer om prisutdelningen och intervjun med årets pristagare i Kristianstadsbladets olika kanaler på måndag.

  Fakta

  Motiveringen

  Kristianstadsbladets Kultur- & Nöjespris 2014 går till Sanna Nielsen. För att hon …

  Inte bara briljerar formidabelt och berör hemmapublik såväl som den internationella arenan när hon vinner Melodifestivalen och tar brons i Eurovision Song Contest.

  Eller för att hon med samma drabbande inlevelse och uttrycksfullhet tagit musikalscenen hemma på Malmö Opera med storm.

  Utan också för att hon tog plats, när hennes röst är som starkast, för de allra minsta, de ohörda och de som känner sig allra svagast.

  Som en kulturens starkt lysande ljusbärare använder Sanna Nielsen sin glimrande framgång för att lyfta och belysa det viktigaste vi har. Alla oss olika människors lika värde.

  Du ska tro att du är något.

  Priset

  Kristianstadsbladets Kultur- & Nöjespris instiftades under tidningens 150-årsdag 2006. Priset består av 25 000 kronor samt ett verk av en lokal konstnär.

  Priset ska tillfalla en individ, ensemble, institution eller upplevelse som i sitt kulturella uttryck under det gångna året inte bara underhåller och berör, utan också hyser ett mått av samhällsbetraktelse.

  Priset delas ut inom konst, musik, litteratur, film och scenkonst.

  Det måste finnas en geografisk koppling till Kristianstadsbladets spridningsområde.

  Priset delas ut i september-november. Juryn består av tidningens kultur- och nöjesredaktörer.

  Tidigare vinnare

  2013: Christianstads Motettkör, ensemble

  2012: Anders Roslund, författare

  2011: Axel Danielson, filmare

  2010: Siestafestivalen, evenemang

  2009: Gertrud Larsson, dramatiker

  2008: Familjen Johan T Karlsson, musiker

  2007: Andreas Brantelid, musiker

  2006: Gellert Tamas, författare och journalist

  Visa mer...