Kultur & Nöje

Katerina Janouch: "Hudhunger"

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Katerina Janouch är född 1964 i dåvarande Tjeckoslovakien. Tio år gammal kom hon till Sverige. Romandebuten skedde 1993 ("Vått spår").
Foto:Claudio Bresciani / TT
Katerina Janouch är född 1964 i dåvarande Tjeckoslovakien. Tio år gammal kom hon till Sverige. Romandebuten skedde 1993 ("Vått spår").

Tack Fifty Shades för att det nu ges ut romaner med erotiskt innehåll för vuxna. Det säger kulturskribenten Annika Koldenius som läst första delen i Katerina Janouchs planerade trilogi.

Katerina Janouch

"Hudhunger"

(Piratförlaget)

Jag gillar att det numera är okej för ett vanligt förlag att ge ut romaner med erotiskt innehåll och att författare kan skriva erotik i eget namn. Ja, jag tackar "Fifty Shades of Grey" för denna utveckling. Tack!

Nu är det Katerina Janouch som ger ut en erotisk trilogi om den fyrtioåriga författaren Rosanna Wilde. Fifty Shades för vuxna alltså, utan fnittrande oskulder med inre gudinnor. Nej, här är den kvinnliga kroppen gudinnan som ska återuppväckas ur sin slummer. För trots sitt bekväma författarliv utan barn saknar Rosanna Wilde sex och passion i äktenskapet med sin framgångsrike man. Men så en dag står nyskilda Samuel i hennes kök. Och det börjar hetta i Rosannas inre.

"Hudhunger" är första delen i trilogin. Katerina Janouch är en driven berättare; hon kan sina sexuella lekar och väjer inte för att skildra dem i text. Oftast är det scener med romantiskt vaniljsex som är fina, men kanske lite tråkiga (fast det kanske passar målgruppen?). Den vågade och vardagssolkiga fistingscenen får det dock inte alls att pirra till i mig. Kanske för att det känns... lite för lustlöst tekniskt beskrivet.

    Bäst i "Hudhunger" är därför egentligen inte de sexuella mötena, utan beskrivningen av den ”workshop” där några kvinnor upptäcker sina egna – och varandras – kön.

    Fin är också beskrivningen av den längtan efter kärlek (och sex) som finns också hos ensamma 40-plussare. Bra där, Katerina Janouch!