Kultur & Nöje

Lena Viredius: "Små livsavgörande handlingar för ett barns liv"

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Foto:Ill: Lena Viredius

Just vid den här tiden för ett år sedan ställde jag mej inför mitt eget stup. Så som jag många gånger behövt ställa mej. Men den här gången lät jag mej falla.

Till min förvåning landade jag på fötterna i en jordad insikt omkring våldets mekanism och försoningens utvecklande skönhet.

Varsamt tog jag av mej min lite malätna offerkofta, vek ihop den med bestämdhet och la den ifrån mej i en plåtburk med tättslutande lock, där jag inför julen också med kraft försökte pressa ner all samlad skam.

Locket gick igen med en smäll. Slutförvaring.

I konstnärlig form bearbetande jag så i vintertidens klara luft min egen historia livsfarligt fylld av återkommande övergrepp i maktlöshetens ensamma rum.

Men mitt i historien hittade jag också vägvisande ögonblick. Som den stillande stund då jag om och om igen i tidig ungdom läste det skrivna på ett konstkort skickat från min brors fostermor på resa.

"Hej ! Jag kom att tänka på dig. Du som är konstnärligt begåvad. Du skulle ha varit här och sett... Varma hälsningar Lisa"

Ett frö. En antydan om en identitet. Jag var mer.

Bortom det förstummade.

Tyvärr sker det under olyckliga omständigheter att föräldrar inte förmår skydda sina barn. Människor har sina skäl. Men det finns andra vuxna kring barnen.

Enkla små handlingar kan vara livsavgörande i ett barns liv. Som att skicka ett kort med seende. Vi. Alla vuxna. Runt alla barn. Sammanlänkade. Vänliga.

Jag tecknar i en linje och ställer frågor till livet.

Stora. Små.

Läs mer

Kulturluckan – var dag till julafton

Vi närmar oss. I nästa vecka är det julafton och den här almanackan är färdigöppnad. Kultursidan har bett 24 personer att öppna varsin lucka fram till julafton, en lucka som gömmer ett innehåll kopplat till år 2015. Det kan vara ett personligt minne, en läsupplevelse, politisk händelse, speciell person, konsert, (inter)nationell dramatik... det viktiga är att det på något sätt har haft betydelse för lucköppnaren.

Lucka nummer 14 öppnas av konstnären, skådespelaren och mångsysslaren Lena Viredius, bosatt och verksam utanför Sankt Olof, där hon delar Ateljé Brännorna med sin man (Thomas Alexandersson). Efter många år som skådespelare bytte hon till konsten, men kombinerar idag båda uttrycken. I somras hade hon premiär på sin föreställning ”Flickan som lockade monster – En föreställning som biter huvudet av skammen”. Hon var i höst nominerad till YA:s kulturpris. Teckningen till dagens lucka är hennes, och ofta är det så som hennes bildvärldar tar sin början. Men en linje.

Läs alla tidigare luckor på tidningens hemsida.

Visa mer...