Kultur & Nöje

Petrina Solange Karlsson: ”Det blir lite som 'humorlumpen'”

Kristianstad Artikeln publicerades

Hon säger det vi helst inte vill höra att vi ändå tänkte. Och hon gör det som Sveriges roligaste kvinna. Degebergadottern är välförtjänt nominerad till Kristianstadsbladets kultur- och nöjespris 2015.

1 Hej Petrina – du blev för ett par veckor sedan korad till Sveriges roligaste kvinna på Svenska Stand up-galan. Hur väntat var det?

– Innan nomineringarna hade jag inte väntat mig det. Men sedan när jag fick veta det så kände jag att jag hade en liten chans i alla fall.

2 Att få det sedan – hur var det?

– Det var naturligtvis gött, men väntan på att få resultatet var nervig. Jag ville väldigt gärna vinna.

3 Nu är du även nominerad till Kristianstadsbladets Kultur- & nöjespris – hur känns det?

– Väldigt roligt och spännande.

4 Förutom klassisk stand up har du jobbat som manusförfattare till SVT-talkshowen "Robins" och vi hör dig under senaste året nästan dagligen i radions "Tankesmedjan" i P3. Vad gillar du med det?

– Utmaningen. Och när man arbetar med humor redaktionellt och ska prestera varje dag blir det lite som ett "humorlumpen". Det är bra att kunna vara rolig på beställning också. Dessutom är det omväxlande och nyttigt att arbeta ihop med andra kreativa.

5 Hur hamnade du i komikerfacket?

– Jag och en kompis bestämde oss för att göra stand up som projektarbete på C4-skolan och så gjorde vi det helt enkelt.

6 Vad har Kristianstad betytt för utvecklingen?

– Jag gjorde min första stand up i Kristianstad. Men eftersom det inte fanns några klubbar i närheten så blev det Malmö när jag ville fortsätta.

7 Vad är drivkraften bakom din komik?

– Det är kul att se om humorn är lika rolig i skämtform som den är i huvudet. Plus att jag tycker om processen med att komma på nya skämt och rutiner. Ibland kommer de av sig själv, ibland tänker man sig nästan blodig.

8 Våra prisnominerade får gärna ha ett mått av samhällsbetraktelse i sitt utövande. Du uppfyller det med råge. Varför kan du inte låta bli?

– Det blir väl lätt så när man skapar något överhuvudtaget. Min agenda är inte att ha en samhällsbetraktelse, men eftersom att jag är en del av världen och ett samhälle som påverkat mig så kommer det i viss mån att kunna spåras i saker jag gör. Så är det väl med det mesta, tänker jag mig.

9 Vad har du på gång framöver?

– Jag kör vidare och kommer att fortsätta driva stå upp-klubben Under Jord i Malmö med mina komikerpolare Johannes Finnlaugsson, K Svensson och Simon Svensson. Jag kommer även att åka runt i landet tillsammans med andra komiker en hel del nästa år.

10 Om jag säger att ”den sanna glädjen är skadeglädjen”, vad säger du då?

– Det stämmer bra det! Jag tycker den är kul helt enkelt ...

Fakta

Priset

Kristianstadsbladets kultur- och nöjespris instiftades inför tidningens 150-årsdag 2006. Priset består av 25 000 kronor samt ett verk av en lokal konstnär. Årets utdelning sker i samband med Kulturgalan i Kristianstads kulturkvarter den 23 oktober.

De nominerade 2015

David R Andersson, eldsjäl i Kristianstad

Wanås, konstinstitution i Knislinge

Petrina Solange Karlsson, komiker från Degeberga

Lucas Svensson, dramatiker från Olseröd

Johan Angergård, musiker från Åhus

Visa mer...