Kultur & Nöje

Redaktörerna: ”Äntligen! Prisdags!”

Krönika Artikeln publicerades
Dramatikern och komikern Gertrud Larsson fick Kristianstadsbladets Kultur- & nöjespris 2009. I år är hon konferencier vid den allra första Kulturgalan.
Foto:Annica Jönsson
Dramatikern och komikern Gertrud Larsson fick Kristianstadsbladets Kultur- & nöjespris 2009. I år är hon konferencier vid den allra första Kulturgalan.

Tionde gången gillt. En svindlande tanke där och då 2006, när Kristianstadsbladets Kultur- & Nöjespris instiftades till tidningens 150-årsdag.

Men för varje år som vi har nominerat kandidater och delat ut priset har det blivit allt mer uppenbart hur rika vi är på kreativ kraft och tron på möjligheten, här hemma, i vårt hörn av världen.

Kraft i form av skapande. Att formulera, bända och vrida, knepa och knåpa, slita och släpa på byggstenar som ord, bilder, toner, gester och tankar – för att till slut landa i makalösa små och stora underverk som fortsätter att leva sitt eget liv hos alla oss mottagare.

Tron på möjligheten. För den egna eller kollektiva rösten – att den är tillräckligt värd att höras och dess förmåga att beröra. Det krävs mod att ta det steget. Trots att det är så välkommet.

Från våra skrivbord, här i detta hörn av världen, känner vi oss som storkovanvinnare varje år. Över att få följa med på dessa skaparkrafters resor, att få ynnesten att beröras, inspireras, att känna oss så fantastiskt mycket rikare. Med priset vill vi – helt och alldeles enkelt – säga tack.

Tionde gången gillt. Äntligen dags igen.

Fakta

Priset

Kristianstadsbladets Kultur- & Nöjespris instiftades under tidningens 150-årsdag 2006. Priset består av 25 000 kronor samt ett verk av en lokal konstnär.

Priset ska tillfalla en individ, ensemble, institution eller upplevelse som i sitt kulturella uttryck under det gångna året inte bara underhåller och berör, utan också hyser ett mått av samhällsbetraktelse.

Priset delas ut inom konst, musik, litteratur, film och scenkonst. Det måste finnas en geografisk koppling till Kristianstadsbladets spridningsområde.

Juryn består av tidningens kultur- och nöjesredaktörer.

Priset delas ut på Kulturgalan i Kristianstads kulturkvarter den 23 oktober.

Tidigare vinnare

2014: Sanna Nielsen, artist

2013: Christianstads Motettkör, ensemble

2012: Anders Roslund, författare

2011: Axel Danielson, filmare

2010: Siestafestivalen, evenemang

2009: Gertrud Larsson, dramatiker

2008: Familjen – Johan T Karlsson, musiker

2007: Andreas Brantelid, musiker

2006: Gellert Tamas, författare och journalist

Visa mer...