Kultur & Nöje

Tomas Polvall: "Våldtäkter är ett av vår tids stora problem"

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
När författaren Jon Krakauer i maj förra året möter publiken i den amerikanska staden Missoula, med anledning av sin bok om våldtäkter i området, tränger sig en man fram till honom och anklagar honom för lögner.
Foto:Jacob Green
När författaren Jon Krakauer i maj förra året möter publiken i den amerikanska staden Missoula, med anledning av sin bok om våldtäkter i området, tränger sig en man fram till honom och anklagar honom för lögner.

Nyheterna om massövergrepp under nyårsnatten får frilansjournalisten Tomas Polvall att plocka fram några amerikanska böcker som skildrar våldtäkter där männen haft kopplingar till idrottens värld. Det omgivande samhället har till stor del valt att vara tyst.

När uppståndelsen över de sexuella övergreppen på kvinnor i Köln, Kalmar och Stockholm har lagt sig kommer det att bli som vanligt igen. Sexuella övergrepp och våldtäkter är så vanliga att det krävs något extra för att de ska uppmärksammas: en Hagaman, organiserade övergrepp som i Köln eller att en man reagerade och ingrep som i Kalmar.

Med få undantag är det män som våldtar och kvinnor som blir våldtagna. Cirka tjugo procent av våldtäkterna utförs av för kvinnorna okända gärningsmän i offentliga miljöer. Flertalet våldtäkter utförs av en man den våldtagna kvinnan känner.

Gruppvåldtäkter är i regel råare. Känslan av individuellt ansvar minskar i andras närvaro. Det unika med det som hände i Köln var att de sexuella övergreppen var organiserade och att de drabbade så många. Många av gärningsmännen var asylsökande med en annan kulturell syn på kvinnors rättigheter. Det bör inte bortförklaras. En utebliven diskussion förvärrar läget. Hur ska samhället förändras för att kvinnor inte ska bli sexuellt antastade och våldtagna?

  Undfallenheten när det gäller sexualbrott är massiv. Våldtäkter är ett av vår tids stora problem. Frånsett några få uppmärksammade fall gäller största möjliga tystnad. Statistik när det gäller våldtäkter är bristfällig, men i en undersökning uppskattade USA:s nationella folkhälsomyndighet, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), att 19,3 procent av kvinnorna i USA blivit våldtagna. De flesta kvinnor anmäler inte brottet. De som gör det tvingas uppleva en kvinnoförnedrande rättegångspraxis.

  Våldtäkterna har pågått i många år. Skolorna och samhällena försöker i regel tysta ner det som har hänt. Universiteten där våldtäkterna äger rum svartmålas om för många våldtäkter blir offentliga. Det skadar lönsamheten. Uppmärksamheten för samhällen där våldtäkterna äger rum skadar villapriserna.

  När Jon Krakauer, en av USA:s bästa journalister, reste till universitetsstaden Missoula i Montana för att skriva om en våldtäkt upptäckte han att det inte var ett isolerat fall utan en del av kulturen. Smeknamnet på Missoula är Grizzlyville för att laget i amerikansk fotboll kallas Grizzly.

  Boken "Missoula: Rape and the Justice System in a College Town" skildrar mörkläggningen av fotbollsspelarnas brott. De fall Krakauer skildrar ägde rum för några år sedan. När jag läst boken köpte jag några andra böcker i ämnet. De flesta är välmenande, men tråkiga, med ett undantag: Bernard Lefkowitz "Our Guys" skildrar en gruppvåldtäkt som ägde rum i Glen Ridge, New Jersey.

  Den våldtagna i Glen Ridge var en förståndshandikappad tonårstjej. De som våldtog var ett par år äldre skolkamrater, ivrigt påhejade av sina vänner. Tretton unga män befann sig i källaren i villan där våldtäkten ägde rum. Att händelsen blev känd berodde på att killarna efteråt skröt om vad de gjort. Efter några dagar var det som inträffat känt på skolan. Sedan började allt fler av samhällets 7000 invånare få kännedom om brottet, men det tog månader innan en förundersökning påbörjades och år innan det blev rättegång.

  Även om Lefkowitz skriver utförligt om själva händelsen är reaktionen i Glen Ridge i fokus. "Our Guys" avslöjar hyckleriet och kvinnoföraktet i ett amerikanskt medelklassamhälle. Titeln är perfekt vald. "Våra killar" kan inte ha gjort det. De är skolans populäraste killar. De ser bra ut och är duktiga fotbollsspelare. Varför skulle de våldta en förståndshandikappad flicka?

  Därför att de levde i en kultur där de på grund av sin popularitet och samhällets värderingar kunde bete sig lite grann som det passade. De var svärmors drömpojkar och fädernas stolthet. De var samhällets affischkillar. Eleverna var, liksom föräldrarna, stolta över att bo i Glen Ridge. I deras ögon var det en fantastisk plats. De blundade för den manschauvinistiska fotbollskulturen och mobbningen på skolan.

  Medkänslan med de brott flickan i Glen Ridge utsattes för var liten. Oron gällde pojkarna som varit med om "tragedin." Bortförklaringarna var legio. Om de omtyckta fotbollskillarna verkligen hade gjort något hade nog den förståndshandikappade flickan provocerat dem. Ett basebollträ (bat) hade körts upp i flickans vagina. Männen påstod att flickan ville det. Tjejerna som hängde ihop med fotbollskillarna kallade flickan "batgirl."

  I Missoula bor cirka 70000 invånare, och med 15000 studenter på universitet är utbildningsnivån klart över genomsnittet i USA.

  Staden uppmärksammades 2010 när en firad fotbollsspelare dömdes för våldtäkt. De tillresta journalisterna upptäckte att det inte var en undantagshändelse. I en artikel kallades Missoula USA:s våldtäktshuvudstad. Invånarna protesterade. De tyckte "utmärkelsen" var orättvis. Kritiken var rättvis. Våldtäkter är mainstreamkultur i USA. Landet toppar listan över världens våldtäktsländer. Sverige är etta i Europa.

  Få kvinnor i Missoula anmälde när de blivit våldtagna. "Mamma, de är fotbollsspelare. Ingen kommer att tro mig och de kommer att göra mitt liv till ett helvete." De föräldrar som lyckades övertala sina döttrar att anmäla fick bekräftat vad Kelsey Belnap sagt till sin mor. De fyra fotbollsspelare som våldtagit henne hävdade att det var frivilligt.

  Det går inte att blunda för det som hände i Köln, men risken är stor att vi kommer fortsätta att blunda för att det varje dag sker sexuella trakasserier och våldtäkter på tusentals platser i världen.