Kultur & Nöje

Underhållande och tänkvärd resa över havet

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Vi lyfter på hatten för Mattias Enn, som gästade Kristianstad i torsdags kväll.
Foto:Gabriel henningsson
Vi lyfter på hatten för Mattias Enn, som gästade Kristianstad i torsdags kväll.

Mattias Enn är en unik underhållare som på ett briljant sätt håller liv i en svensk musikskatt. Kulturredaktören Sune Johannesson reste med på hans nya föreställning "Svenska Amerika-Linien".

"Svenska Amerika-Linien"

Av & med:

Mattias Enn. Musiker: Carina E Nilsson.

Gästspel på Kristianstads Teater

, 8/10

Under två timmar seglar underhållaren Mattias Enn på 1900-talets vågor mellan Sverige och Amerika. Det är uppgång och fall, drömmar om landet i väst, börskrasch, världskrig, folkhem och hemvändares vilsenhet, det är Sveriges goa framsida och det är fattiga och rika. Och det är en massa odödliga sånger. Eller som min pappa sagt, fina bitar.

Jag ler och gungar med från rad nio på Kristianstads Teater.

Först efter föreställningen läser jag programpapprets beskrivningar av de båda akterna och känner att nänä, en såpass stor och komplex samtidsberättare är inte Mattias Enn. Även om hans nya föreställning faktiskt blir en resa genom ett händelserikt sekel är det främst underhållning av bästa snitt han förmedlar, då och då varvat med ett mänskligt och samhälleligt djupseende.

Mattias Enn är en god sångare med en fantastisk textning, som dessutom håller liv i en betydelsefull svensk musikskatt som riskerar att falla i glömska i den moderna tidens väldiga popvåg. Han visar vilka fantastiska revynummer, kupletter och visor det finns. Eftersom fartygen han berättar om tar sig över havet till New York blir det också en hel del amerikanska evergreens och välkända klassiker.

Bäst är Enn när han ger sig in i den svenska revy- och kuplettvärlden, med bland andra bidrag av mäster Karl Gerhard, och när han utan att andas (fast det gjorde han troligen) framför den mångversade Hjördis Pettersson-klassikern "Den vredgade sjömansbruden" får han kvällens starkaste applåd. Med all rätta, helt briljant!

Svenska Amerika-Linien har hundraårs-jubileum i år, vilket just nu uppmärksammas med utställning i dess svenska huvudstad, Göteborg. I november blir det än mer firande i staden.

Mattias Enns föreställning är en perfekt påminnelse om en svensk historia som har sjunkit i glömska. Samtidigt riktar den uppmärksamhet mot vår nutidshistoria där andra människor tvingas fly över andra hav.