Kultur & Nöje

Lilith Performance fick Region Skånes Kulturpris

Konst Artikeln publicerades
Foto:Lilith Performance Studio

Region Skånes Kulturpris 2015 tilldelas konstnärerna Elin Lundgren och Petter Pettersson som ägnar sig åt bildkonstperformance. Duon är bosatt utanför Linderöd.

Det blev alltså konstnärsparet och gruppen Lilith Performance med Elin Lundgren och Petter Pettersson som konstnärliga ledare. De fick priset med motiveringen att de bedriver ett konstnärskap som vidgar gränserna för en konstform och gjort avtryck i Skåne och världen.

– Ett modigt val, säger Petter Petterson. Vi blev väldigt förvånade när vi fick veta att vi skulle få priset. Vi arbetar med rätt så alternativ konst och är förhållandevis smala i det vi gör.

Lundgren och Pettersson har sin konstnärliga bas i Malmö, men bor i Linderöd, Kristianstads kommun.

– Vi bor mitt ute i skogen. Där har vi också kontoret.

Region Skånes val av utmärkelse kan kanske innebära gott för performancebildkonsten.

– Vi hoppas att fler blir nyfikna på det vi gör. Nu kanske en del till och med känner att en det är lite farligt att vara publik, men det önskar vi ju inte. Det är inte som på 60-talet då man fick färg och blod på sig.

Enkelt beskrivet ägnar sig Lilith Performance åt att göra platsspecifika performanceverk genom att bjuda in bildkonstnärer från hela världen till sin studio i Malmö.

– Det vi gör är att vi fyller i princip vad de vill ha i en stor tom industrilokal. Vill de ha 50 aktörer så ordnar vi det. Vi ger dem mycket tid och förhållandevis mycket pengar, infrastuktur och stöd. Just nu arbetar vi med en finsk-israelisk konstnär som kommer göra ett stort verk med utgångspunkt i sin mamma. Mamman har olika rollspel där hon till exempel intar rollen av en borgerlig dam från 1800-talet.

Utöver kulturpriset delades också Region Skånes Kulturpalett ut i går, en utmärkelse som ska premiera och stimulera kulturutveckling för, med och av barn och unga. Paletten, även den innehållande 100 000 kronor, gick till Clownronden som är verksam på sjukhusen i Malmö, Helsingborg, Kristianstad, Ystad, Landskrona och Ängelholm.

Fakta

Tidigare pristagare

2014 Lukas Moodysson

2013 Sara Granér och Liv Strömquist

2012 Jan Lundgren

2011 Gerry Johansson

2010 Pernilla August

2009 Stefan Julius Malmström

2008 Jason Diakité

2007 Eva Rydberg

2006 Björn Ranelid

2005 Birgit Nilsson

2004 Peps Persson

2003 Ulla och Gustav Kraitz

2002 Signe Persson Melin

2001 Jan Troell

2000 Lena Josefsson

1999 Mats Rondin

1998 Marika Wachtmeister

Visa mer...