Kultur & Nöje

Villands härads årsbok 2014

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Arne Färm.
Foto:Annica Jönsson
Arne Färm.

2014 års årsbok från Villands härads hembygdsförening bjuder på en behagligt brokig samling texter. Kulturskribent Peter Viktorsson har läst.

Villands härads hembygdsförening

Årsbok 2014

Villands härads hembygdsförenings årsbok för 2014 innehåller gott om fotografier från diverse aktiviteter under året, bland annat ett på kungaparet på besök i Kristianstad under 400-årsfirandet (stadens alltså). Men bo(c)kens verklige kung är givetvis Karl XV, som i samband med jubileet förärades ett lustspel där pigan Emelie förför kungen och följer med honom till Bäckaskogs slott.

För manus och regi svarade årsbokens redaktör Yvonne Palm Lundström, som även bidrar med en kort presentation av Eva Waldemarsson, Rinkabyförfattaren som skrev tre romaner om pigan, kungen och deras kärleksbarn.

Dessutom återpubliceras novellen ”Tösen från Ivö Klack”, en uppsluppen berättelse av Thane Adrian (1850-1937) som skildrar mötet och danserna mellan Karl, konung in spe, och Bengta, ”ett jädrans fruntimmer, som till å med en gång har husbonerat Sveriges kronprins” (kungens replik). Docent Magnus von Platen, sentida släkting till berättelsens författare, har kallat den ”ett mästerverk”. Den utsagan kan väl tjäna som påminnelse om blodets tjocklek i förhållande till vattnets, men nog tål ”Tösen från Ivö Klack” att läsas än i dag.

Skulle den kungliga glöden falna kan man alltid vända blad. Det är nämligen en behagligt brokig samling texter som ryms i årsboken: från den inledande ”Lysekärring och klumpefälla” om allmogeseder, där rubrikens ord refererar till anordningar för belysning respektive råttjakt, till artikeln om dragspelaren Arne Färm och hans orkestrar.

Däremellan finns sidor om Trolle Ljungby IF, som firar 75 år, Österslövs indelta soldater samt skyfallet i nordöstra Skåne i juli 1959, som förvandlade vägen mellan Knislinge och Arkelstorp till en tjugo meter bred flod och grävde tio meter djupa raviner på Ivö; som ironisk spets ges också upplysningen att Tollarps hushållningssällskap hade arrangerat en kurs i bevattning.