Kultur & Nöje

Wanås tar hem priset

Kultur- och nöjespriset Artikeln publicerades
Elisabeth Millqvist, tillsammans med Mattias Givell, ansvarig på Wanås konst.
Foto:Peter Åklundh
Elisabeth Millqvist, tillsammans med Mattias Givell, ansvarig på Wanås konst.

Den tionde mottagaren av Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris är Wanås konst. Under fredagskvällens kulturgala på Kulturkvarteret i Kristianstad mottog Wanås Elisabeth Millqvist priset av Kristianstadsbladets två kultur- och nöjesredaktörer, Sune Johannesson och Lisa Appelqvist.

– Av årets fem nominerade framstår Wanås 2015 som exceptionellt, där deras verksamhet har blivit en allt livligare och betydelsefullare aktör, inte bara inom den svenska och internationella konstscenen, utan även i vår samtid totalt sett. Inte minst utgör deras växande satsning på att möta de yngre målgrupperna en viktig insats, säger de båda.

Motiveringen för att ge Wanås är som lyder: "På den här platsen har det under snart trettio år ägt rum en framgångsrik forskningsresa, lika lekfull som allvarlig, en resa som har tagit oss in i konstens, människans och naturens möjligheter och omöjligheter. Genom den förnyelse och förädling som pågår är detta idag en unik mötesplats – för alla åldrar – som erbjuder allt från upptäckter och insikter till kunskap och känslor. 2015 års mottagare av Kristianstadsbladets kultur- och nöjespris är Wanås konst."

Priset består av 25000 kronor och ett konstverk av en lokal konstnär, i år en bronsskulptur av Alexander Brandt, verksam i Sölvesborg och nyligen aktuell på Ifö Centers samlingsutställning "Transformation" i Bromölla.