Kultur o Nöje

Babsan – "en inneboende tant"

Ystad Artikeln publicerades
Babsan i Pride-paraden för ett par år sedan.
Foto:Leif R Jansson / TT
Babsan i Pride-paraden för ett par år sedan.

Han heter Lars-Åke Wilhelmsson men är mer känd som Babsan. Hur förvandlingen gick till, från den unge Lars-Åke i Furuvik till dragshow-drottningen Babsan, berättar han själv i showen ”Ett liv i rosa". I Kristianstads kulturkvarter den 18 november.

Instuderingen av showen är i full gång när vi når Lars-Åke Wilhelmsson på telefon.

– Det känns jättekul. Jag går med ett leende till repetitionerna och hem helt ledbruten. Det är en story om mitt liv, säger Lars-Åke Wilhelmsson.

Publiken får följa honom från uppväxten, med tävlingsdans och framträdanden i Folkets Park, till storstadsliv med dragshow, striptörshower, musikaler och melodifestivaler.

Med på turnén, med premiär i Norrköping, följer fyra dansare.

Lars-Åke Wilhelmsson har just haft en duvning med koreografen.

– Jag kommer ju lite i skymundan och i sista hand under instuderingen. Mycket kretsar kring dansarna, säger Lars-Åke Wilhelmsson som karakteriserar föreställningen som en After dark-show i miniformat.

Han gör själv 18 klädbyten och har både ritat och sytt kläderna både till sig själv och dansarna. Så är han också utbildad skräddarmästare.

– Jag är invald i Stockholms skräddarmästargille.

Tygerna har Lars-Åke Wilhelmsson inhandlat i New York. Det kommer inte att saknas paljetter, glitter och glamour, lovar han.

Han berättar att han tidigt utmärkte sig och gick sin egen väg. Av sin mammas gamla gardiner sydde han en skjorta med puffarmar och travade iväg till skolan. Han blev väl inte direkt hyllad, men hade gott självförtroende och kunde stå emot trycket.

– Jag ville sticka ut och vara annorlunda.

Karaktären Babsan föddes i Z-TV i början av 1990-talet. En förebild var Dame Edna från Australien som Lars-Åke Wilhelmsson förvandlade till det blonda våpet Baby Doll, senare transformerad till Babsan med rosa hår.

Genom framträdanden i Melodifestivalen och statliga televisionen blev Babsan rikskänd, så känd att Lars-Åke Wilhelmsson ibland känner att hans karaktär tar över inte bara när han uppträder.

– Babsan tar allt syre. När jag kommer som Lars-Åke undrar folk var Babsan är. Det är som om jag inte räcker till själv.

Han liknar sitt förhållande till Babsan vid ett äktenskap.

– Hon är en tant inneboende i mig. Jag pratar om henne som om en annan person. Som en clownmask.

Vad tycker du om en karaktär som Tiffany Persson?

– Jag älskar henne. Det är numer ett i drag. Hans (sick) humor, han är helt fantastisk.

Lars-Åke Wilhelmsson upptäckte tidigt de stora fördelarna som artist att uppträda i kvinnokläder. På en efterfest till en danstävling på 1970-talet mimade han, iklädd klänning och peruk, till låtar med Zarah Leander och Anita Hegerland.

– Det var så mycket uppskattat. Folk jublade. Vad lätt det var, minns Lars-Åke Wilhelmsson som 1979 debuterade som drag show-artist.

Lars-Åke Wilhelmsson uppträdde sommaren 2016 på Ystads teater i Glada Änkan. Både Lars-Åke Wilhelmsson och hans jycke Brisse trivdes med promenaderna längs havet även om det regnade mycket den sommaren.

Fakta

Lars-Åke Wilhelmsson

Aktuell: med showen "Babsan - ett liv i rosa" i Kristianstads kulturkvarter den 18 november.

Ålder: 59.

Bor: På Östermalm i Stockholm och Furuvik utanför Gävle.

Familj: mamma, syster, borderterriern Brisse.

Kommer från: Furuvik.

Gör: dragshowartist, designer, skräddarmästare. En gång tävlingsdansare och juniormästare i tango. I showen gör han ett tangonummer där han kämpar med att inte föra.

Visa mer...