Kultur o Nöje

Dark Continent kopplar grepp på Robyns hit

Kristianstad Artikeln publicerades
Ola Mohlin, sångare i Dark Continent.
Ola Mohlin, sångare i Dark Continent.

Dark Continent ger sig på en listfavorit, och man undrar: Ska ett hajpat grunge- och indiealternativ åldras med mainstream?

Frågan: Hur kommer det sig att nästa singel- och videosläpp från Dark Continent blir en cover på Robyns listklättrare från 2010, "Dancing on my own"?

Ola Mohlin, sångare i Kristianstads- och Malmöbandet, skrattar och säger sedan att det egentligen är den självklaraste saken i världen.

– Om man, som jag, gillar Teddybears, då gillar man också mycket av det Robyn har gjort sedan hon började jobba med Jocke Åhlund. "Dancing .." är uppbyggd som en rocklåt, och Åhlunds produktion har gett den en annan förpackning. Det var bara roligt att ta den till Dark Continent, och göra den fullt ut till rock'n'roll.

Det finns såklart en story. Mohlin berättar att han satt med en poppig bakgrund till en annan låt.

– Plötsligt hamnade jag oväntat nära något jag kände igen. För nära. Fan, liksom det är ju "den" låten. Robyns låt. Och istället för att framstå som en "tjuv" kändes det ärligare att faktiskt göra en cover. Samma låt, fast på vårt sätt.

Dark Continent som coverband?

– Njae, när vi släppte "Extended Play" förra året var "Vertigo" helt nyskriven. Men vi gjorde också nytagningar på gamla, egna låtar, och det blev lite som att göra covers på sig själv. I det bodde en rätt skön känsla av att det idag finns ett större musikaliskt kunnande, jämfört med under 1990-talet – plus att vi med åren fått nya infallsvinklar, till både livet och musiken.

Bandet repade Robyns hit några gånger. Mohlin säger att "det kändes för bra för att världen skulle hållas borta".

– Så vi testade den på några gig och publiken blev tokig.

Fortsättningen: En filminspelning i en gammal hangar vid oljehamnen i Malmö.

– Jag kan garantera att playback aldrig hörts starkare, säger Mohlin. Vi snackar en riktigt kaxig lokal med bara plåt, och ingen dämpning.

Singeln släpps digitalt 20 maj, videon kan streamas på kristianstadsbladet.se. Och nu väntar Dark Continent på reaktionerna.

– Det senaste halvåret har vi mest hållit till i studion, och det finns i princip en halvfärdig platta. Men vi har inte riktigt bestämt om arbetet slutar med ett album eller om vi släpper en singel i kvartalet.

Live?

– Vi ska ut till hösten, hoppas jag. Inte i sommar, för nu handlar det mest om jobb och livet i största allmänhet – sånt som brukar stå i vägen för musiken.