Kultur o Nöje

Diktaturens strukturer i ljuset

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

En återhållsam berättarteknik kännetecknar den sydkoreanske författaren Yi Munyŏls roman ”Vår förvridne hjälte”. Samtidigt lyckas han borra sig rakt ned mot den dramatiska kärnan när han effektivt blottlägger de strukturer som en diktatur består av.

Vår förvridne hjälte

Författare: Yi Munyŏl

Översättning: Anders Karlsson och Park Ok-Kyoung.

Förlag: Tranan

Stilen är avskalad, men direktverkande. Det mesta i berättelsen utspelas i ett klassrum i en liten skola på landsbygden. Hit kommer den unge Han Pyŏngt’ae från en ansedd skola i Seoul. Med sina resultat, och erfarenheter, från huvudstaden räknar han med att snabbt kunna inta en central och framskjuten plats i den nya klassen. Något som ordningsmannen Ŏm Sŏktaes genast sätter stopp för.

Den storvuxne ordningsmannen styr klassen med järnhand – och dessutom med lärarens goda minne, så länge ordningen upprätthålls. De duktigaste eleverna skriver proven åt honom och de skyddar honom när han utmanas. Egentligen behöver Ŏm Sŏktaes inte anstränga sig så särskilt mycket. När väl den diktatoriska makten är etablerad så utbildas ett självalstrande och genomgripande förtryckssystem, på alla plan.

Han Pyŏngt’ae försöker till en början både motarbeta och avslöja ordningsmannen, men han tvingas hela tiden in i nya, oväntade och smärtsamma ställningstaganden. Titelns ”förvridning” visar på huvudpersonens motvilliga anpassning till diktaturens ordningar.

Boken skrevs redan 1987, med Kwangju-massakern som bakgrund. Men mest är romanen en tidlös berättelse om människan i ett auktoritärt system. Läser vi Yi Munyŏl tillsammans med Ko Un och Han Kang ser vi också den intressanta spännvidden i den sydkoreanska litteraturen.