Kultur o Nöje

En roman som vill mycket

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Kristina Boman. 2 bilder
Foto:Kristina Robberts
Kristina Boman.

Kristina Bomans roman om en kvinna som reser till andra sidan jorden och finner sig själv är engagerande men överlastad, tycker Maria Store.

Mellan vulkaner

Författare: Kristina Boman

Förlag: Hoi

På FN:s kontor i Guatemala City jobbar en ung svensk kvinna som vill möta Guatemala på riktigt, innanför sina egna och andras fördomar. Hon har kommit dit i sällskap med sin amerikanske fästman, men redan i bokens inledning bryter hon upp från deras delvis destruktiva förhållande. Då börjar han skriva hotfulla brev, först till Malou och sedan till hennes vänner och kolleger. Han anklagar henne bland annat för att ha förhållanden med kvinnor, en otänkbar handling i det 1990-tal som boken utspelar sig i.

”Mellan vulkaner” är en roman som vill mycket. Mest vill den följa Malou i hennes inre kamp för att våga se sig själv, en brottning som känns genuin men bitvis blir övertydlig med sina många symbolscener.

Den vill också ge en fördjupad bild av Guatemalas olika kulturer och spänningsfälten mellan dem. Den vill skildra våldet och drogerna, utsattheten och klassklyftorna, de myllrande religiösa traditionerna där katolska helgon samsas med egensinniga andar av alla de slag, och mycket mer.

Kristina Boman har tillbringat många år i Guatemala och tidigare gett ut en roman på spanska. Hennes energi och engagemang driver berättelsen framåt, men tyvärr fastnar hon ibland i en ambition att beskriva och förklara mer än nödvändigt. ”Mellan vulkaner” är lite för oslipad, både i språket och i konstruktionen, för att bli riktigt njutbar som litterär text.