Kultur o Nöje

Fest på närodlad underhållning

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Foto:Tommy Svensson

Rock of Ages

Med Fredrik Henriksson, Mattias Olofsson, Anna Knutsson, Joakim Olsson, Tobias Wernersson. Laila Adèle med flera.

Producent: Emil Sigfridsson. Regi: David Rix. Koreografi: Anna Renud. Musikalisk ledning: Jonas Svensson.

Spelas till den 19 april.

Halleluja Moment: Poisons "Every Rose has it's Thorn". Laila Adéle lyfter ensemblen till nackhårsresande höjder.

Sämsta skämtet. Vad blond du är. I betydelsen Vad dum du är.

Största skrattet: Fredrik Henrikssons insats i "River Dance".

Bästa 80-tals pryl: OH-apparaten

Ensemblen har funderat kring detaljerna. Jobbat stenhårt på att hitta egna uttryck, anpassat koreografin och rotat i många förråd och flyttkartonger efter de rätta 80-tals prylarna. Nitarna, skinnjackorna, blandbandet, peace-märket, tidningen Okej, rökmaskinen, lockiga pudelperuker, tonade pilotglasögon och over head projektorn. Var hittade de alla t-shirts med suspekta budskap som Fredrik Henriksson bar hela kvällen?

Eller så vill jag inte veta.

Det här är Kristianstads alldeles egna version av Rock of Ages. Inget gammalt karbonpapper eller copy paste. Varje komplement till originalmanuset är till det bättre. Föreställningen känns ny och oförutsägbar med överraskande repliker och en otroligt skön distans till hårdrockens juckande skrev.

  Rollbesättningen är klockren med lokala halvproffs som kan relatera till musikalens innehåll. Drömmen om att lyckas i branschen. Den urtuffa konkurrensen och ekonomiska verkligheten som gör att det inte alltid går att leva på sin passion. De har gått på din skola, bor på din gata och kämpar med sina tvivel. Väntar på det stora genombrottet. Precis som karaktärerna i musikalen.

  Kanske är det just därför som föreställningen innehåller så mycket kärlek. Så mycket respekt, humor och självdistans. Det är en lagseger med starka insatser med ibland mer inlevelse än vad som är nödvändigt.

  Några personer måste dock tokhyllas.

  Hårdrocksfamiljen känner redan till Joakim Olsson och Tobias Wernersson. Nu är det vår tur att applådera dem. Anna Knutsson är tajt som spandex och Bjärnums Musikteaterskola ska vara stolta. Miriam Bryant och Mattias Olofsson är bara två av skolans elever som nu står på större scener.

  Och så har vi Fredrik Henriksson. Vilken lirare. En hårdrockande Pippi Långstrump som räcker fingret åt all politisk korrekthet och lever ut sin passion på bred Göingedialekt med Joddla-med-Siv-attityd. Makalös.

  Du som köpt biljett till Sweden Rock och längtar. Du som kan refrängen på minst en Whitesnake låt och tycker musiken var bäst på åttiotalet. Du som behöver en energiboost och vill känna dig levande.

  Gå och se den här föreställningen. Den är varm, den är generös och den är närodlad.

  Den rockar asfett.