Kultur o Nöje

Lilith Performance Studio, Malmö: "Orient Express, Yourself"

Malmö Artikeln publicerades
En scen från Dafna Maimons verk "Orient Express, Yourself", som i helgen invigde Lilith Performance Studios jubileumsmiddagar i höst.
Foto:Tomas Gilljam/Lilith Performance Studio
En scen från Dafna Maimons verk "Orient Express, Yourself", som i helgen invigde Lilith Performance Studios jubileumsmiddagar i höst.

Sveriges enda performancegrupp finns i Malmö, och drivs av Linderödsparet Elin Lundgren och Petter Pettersson. I höst firar de sina tio första år genom att låta artister ordna unika middagar. Kulturskribent Andrea Grapengiesser tog plats på den första, serverad av finsk-israeliska konstnären Dafna Maimon.

"Orient Express, Yourself"

Performanceverket

"You Are Invited – Orient Express, Yourself" på Lilith Performance Studio, Malmö, 22/9.

Av:

Dafna Maimon

Detta är den första

av höstens jubileumsmiddagar på Lilith Performance Studio. Nästa äger rum 12-14 oktober.

Vi kliver in på falafel- och kebabrestaurangen Orient Express eller Orient Express, Yourself. Här serveras kebab och falafel i vanlig ordning men vi betalar med ord.

Orient Express var namnet på konstnären Dafna Maimons pappas falafel- och kebabrestaurang i shoppinggallerian Forum i Helsingfors på 80-talet. En kopia av restaurangen har byggts upp i Liliths studio i Malmö och personalen tar emot beställningar, torkar bord, småpratar med kunderna och ropar ut specialerbjudanden i högtalarna, allt medan falafeloset breder ut sig i lokalen.

Besökarna tar plats vid parasollborden och väntar tålmodigt på sin tur att få beställa. Betalningen sker med ord. Efter en stund ges också möjlighet att slanta upp med en dans, för dem som saknar ord.

  Dafna Maimons verk bygger på interaktion och mänskliga berättelser. Det handlar om att uttrycka sig och att bygga en historia tillsammans, i gemenskap. Maimon intresserar sig för familjen som en miniatyr av samhället, hur vi formas och utvecklas och hur patriarkala strukturer genomsyrar samhället.

  Berättelserna blir personliga och ibland rörande, men framförallt komiska. Besökarna bjuder på historier om sina föräldrar, beskriver familjemedlemmarna som antingen falaflar eller kebaber, berättar om sina mödrar och om huruvida det fanns olika såser i familjens kylskåp.

  Stämningen är varm, tillåtande och när besökarna ogenerat dansar sig till en falafelrulle utbryter spontana applåder. Berättelserna fördjupas dock inte, utan snarare bromsas ett mer inträngande samtal av den bestämda kassörskan som ger ordet till nästa hungriga besökare. Det är små skärvor och beskrivningar av relationer och miljöer som presenteras.

  Verket öppnar istället upp för fortsatt samtal och reflektion utanför rummet. Gestaltningen är precis, scenografi och rekvisita noggrant utformad. Orient Express, Yourself fortsätter i nya former på Galerie Wedding i Berlin och SIC i Helsingfors.

  Den finsk-israeliska konstnären Dafna Maimon har även tidigare samarbetat med Lilith Performance Studio. Modern Lives visades 2016 och tog avstamp i moderns liv och gestaltade dennes alter ego.

  Maimon är internationellt verksam och har ställt ut på bland annat MoMA PS1 i New York, Kunst-Werke i Berlin och Center for Contemporary Arts Ujazdowski i Warszawa.