Kultur o Nöje

Med text och tanter i penseln

Olseröd Artikeln publicerades
Lukas Göthman framför verket "Yours again tomorrow morning".
Foto:Tommy Svensson
Lukas Göthman framför verket "Yours again tomorrow morning".

Lukas Göthman och Sofie Proos hade aldrig träffats innan, men deras verk verkar nästan ha setts förut. "Vi måste ha samma färger i våra paletter".

Under tågresan från Stockholm ned mot Skåne insåg Lukas Göthman och Sofie Proos att det nog mest var en slump att de aldrig setts tidigare.

– Vi har till och med ställt ut på samma ställe, säger Lukas Göthman.

Att de båda nu befinner sig i Olseröd beror förstås på galleristen Axel Mörner. Sofie Proos säger att det absolut vanligaste vid samutställningar är att konstnärerna hänger sina verk separat.

– Vi kommer antagligen göra så här att vi blandar våra grejer och jag har aldrig varit med om det tidigare och inte Lukas heller.

Ändå är deras inspirationskällor vitt skilda. Lukas Göthman arbetar mycket med textbaserade verk medan Sofie Proos fascineras av den klassiskt konsthistoriska porträttbilden.

– Texten kommer först, säger Lukas Göthman och berättar att han exempelvis antecknar mycket då han reser.

Resorna, eller resan, går till Berlin, Lettland, Stockholms skärgård, Jämtland och Abisko, men resetemat som sedan syns i bilderna behöver inte alls vara sanningsenliga. Det ryms existentiella frågor i Göthmans konst. Den söm- och sömnlösa gränsen mellan fakta och fantasi.

– Jag var inte i Lettland i år utan jag åkte till Svalbard.

Verket "Yours again tomorrow morning" som består av tusentals upprepningar av samma mening och tog två månader att färdigställa, är tidigare helt ovisad.

– Jag är inte helt trevlig när jag avslutat ett sådant arbetspass. Det är som ett gympass.

Koncentrationen som krävs - det får inte bli fel - och vetskapen om de öppnade färgtuberna som har sin brukstid. Lukas Göthman tror inte att han kommer hinna göra så många fler verk av samma sort innan pensionen.

Sofie Proos har delvis koncentrationen gemensamt med Göthman.

– Jag är sådan som minutiöst grundar mina dukar. Det är min uppladdning inför att börja måla.

Färgskalan binder dem också samman. En flodhäst av Proos vilar därför, åtminstone som på prov, i en av Göthmans pooler av verk. På en spiselram står två verk sida vid sida.

– Vi måste ha samma färger i våra paletter, säger Proos när hon betraktar dem.

Proos beskriver det som en svindlande känsla av att titta på gamla porträtt. Hon började för många år sedan att göra parafraser eller tolkningar av porträtt.

– Det är människor ur konsthistorien som jag har hittat, i historier eller på platser, men jag har också plockat människor ur målningar och stoppat in dem i en ny miljö, som här till exempel. Det är olika tanter, jag tror väldigt få skulle känna igen dem, men de finns i olika målningar. Jag tyckte lite synd om de här kvinnorna i klänningarna som sitter alldeles inlåsta i sin roll.

Fakta

"If it happened it will last forever"

Var: Olseröds konsthall

Vad: Samutställning med Lukas Göthman och Sofie Proost

När: 16/6 - 30/7

Visa mer...