Kultur o Nöje

Musikalen Chess sätts upp i Kristianstad

Kristianstad Artikeln publicerades
Chess på svenska hade premiär på Cirkus i Stockholm 2002, i regi av Lars Rudolfsson, som även gjorde den svenska översättningen. Även då spelade Tommy Körberg huvudrollen mot bland annat Helen Sjöholm och Anders Ekborg .
Foto:Björn Larsson Ask / Svd / TT
Chess på svenska hade premiär på Cirkus i Stockholm 2002, i regi av Lars Rudolfsson, som även gjorde den svenska översättningen. Även då spelade Tommy Körberg huvudrollen mot bland annat Helen Sjöholm och Anders Ekborg .

Nu får musikalpubliken i Skåne ta del av Benny Andersson och Björn Ulvaeus debutmusikal ”Chess”. Hösten 2017 sätter Underhållningspatrullen upp den nya orkesterversionen på Kristianstad teater.

Upphovsmännen Benny Andersson och Björn Ulvaeus på Underhållningspatrullens hemsida:

"Det ska bli spännande att höra Underhållningspatrullens uppsättning av 'Chess' på svenska. För första gången i Anders Eljas omorkestrerade version. Vi glädjer oss åt att "Chess" får möta en ny publik i Skåneregionen, där den aldrig tidigare spelats."

Det är en smärre sensation. ABBA-musikerna är kända för att vara mycket restriktiva med licenserna till sina musikaler. Efter år av ansökan till Björn & Bennys förlag fick Underhållningspatrullen på Kristianstad teater plötsligt positivt besked:

  – "Va? Driver ni med oss?!". Det var första reaktionen, säger producenten Åsa Jensen.

  Hur länge har ni försökt få loss "Chess"?

  – Vi har velat spela "Chess" hur länge som helst. Vi har ställt frågan vartannat år och presenterat varför det är en fantastisk idé. Trägen vinner, lite grann. Nu kom vi helt plötsligt helt rätt, de har tydligen haft en diskussion om att göra "Chess" med ny orkestrering för den ska kunna spelas i andra sammanhang som inte kräver en symfoniorkester.

  Hösten 2017 är det världspremiär för den nya orkesterversionen till musikalen "Chess" – på teatern i Kristianstad. 13 musiker kommer att ingå i orkestern och orkestreringen görs än en gång av Anders Eljas.

  – Vi ska riva en vägg för att få plats med alla musiker. Det här blir den största musikalsatsningen i Kristianstad kommun genom tiderna, konstaterar producent Åsa Jensen.

  Underhållningspatrullen har aldrig tidigare gjort en världspremiär av den här digniteten. Det blir fler professionellt medverkande på alla plan, fler musiker, längre speltid och vara mer kostsamt på alla plan, konstaterar hon.

  Biljetterna till den omorkestrerade versionen av "Chess" släpps den 1 oktober 2016. Premiären är satt till hösten därpå. Och upphovsmännen är kända för att vilja ha ett finger med i spelet.

  – Att de på något vis är delaktiga på vägens gång, det utgår vi ifrån. Alla som ska vara med, de fyra huvudrollsinnehavarna, samtliga ska passera Björn och Bennys nålsöga. Så det är extra skoj. Vi är lite "star struck", jag och Ola. Det är inte omöjligt att de kommer till premiären heller, vi hoppas det.

  Med låtar som ”Anthem”, ”I know him so well” och ”One night in Bangkok”, komponerade av Benny Andersson och Björn Ulvaeus och med text av Tim Rice, är "Chess" en av de mest hyllade musikalerna på brittiska West End, såväl som på den svenska musikalscenen.

  ABBA-musikernas debutmusikal och dess urpremiär ägde rum i London 1986, med bland andra Tommy Körberg och Elaine Paige i några av huvudrollerna.

  Historien tar avstamp i det pågående kalla kriget som även utspelade sig över schackbrädet. Huvudkaraktärerna är löst baserade på stormästarna amerikanen Bobby Fischer och ryssen Anatolij Karpov.

  Inga roller är ännu tillsatta, audition kommer att hållas under hösten 2016. Samma höst sätter Underhållningspatrullen upp musikalen "Bröderna Lejonhjärta" på Kristianstad teater.

  Fakta

  Chess

  Världspremiär: För den omorkestrerade musikalen "Chess" på svenska.

  När: Hösten 2017.

  Av: Björn Ulvaeus, Tim Rice, Benny Andersson, Anders Eljas och Underhållningspatrullen.

  Urpremiär: På Londons West End 1986.

  På topplistorna: Låten "One night in Bangkok" blev en stor hit runtom i världen och nådde plats tre på amerikanska Billboardlistan. Singeln "I know him so well" med musikalstjärnorna Elaine Paige och Barbara Dickson låg etta på Englandslistan i fyra veckor.

  Visa mer...