Kultur o Nöje

Olseröds konsthall öppnar med punkter

Olseröd Artikeln publicerades
Viveka och Gösta Wallmark bor numera i Bläse på Gotland. Det här blir första gången de ställer ut under den skånska påskkonstveckan. Fast deras utställning pågår längre, till slutet av maj.
Foto:Tommy Svensson
Viveka och Gösta Wallmark bor numera i Bläse på Gotland. Det här blir första gången de ställer ut under den skånska påskkonstveckan. Fast deras utställning pågår längre, till slutet av maj.

När Olseröds konsthall öppnar idag sker det med konstnärsparet Viveka och Gösta Wallmark, ett möte mellan keramiska urformer och ett renodlat punktmåleri.

När jag parkerar bilen på grusvägen har jag huset och konsthallen på ena sidan, magisk utsikt på den andra. Som om världen börjar här. När jag en knapp timme senare lämnar har en mindre stilren svartvit skylt placerats vid grusvägen.

– Det är vår logotyp, förklarar gallerist Axel Mörner och visar på skylten.

– O och ett stiliserat K, alltså Olseröds konsthall.

Här har i olika omgångar visats konst tidigare, men i paret Anette och Axel Mörners händer är tanken att det ska bli en regelbunden galleriverksamhet, från vår till höst. Och det börjar i dag. Med punkter och urformer, med måleri och keramik.

– Hur det känns att vara först ut? Det känns väl bra, säger Gösta Wallmark.

– Spännande tycker jag, fortsätter Viveka Wallmark.

Konstnärsparet bor på Gotland, där de i sitt hus har varsin ateljé i varsin ände av huset. Utom i vinter, då kylan har fått dem att överge sina arbetsrum för ett gemensamt i vardagsrummet. Lämpligt nog inför deras stora gemensamma utställning, blott den andra under ett snart femtioårigt äktenskap.

– Att vi har jobbat så nära varandra i vinter har faktiskt gjort att vi på ett mycket lättare sätt har kunnat följa varandras arbeten. Vi har sett, pratat och ibland undrat, jaha, gör du på det viset? säger Viveka Wallmark.

Vi står vid ett av utställningslokalens bord med några av hennes nya keramiska verk. Alla är olika, ändå lika. Stora runda former, liten öppning överst.

– Jag har tittat en hel del på äldre föremål, som tidigt fanns runt om i världen, det känns närmast som om de har funnits i alla länder i alla tider. Mina föremål är min version av dessa former, en slags urformer. Förr var de givetvis till för att ha mat eller så i, vad man ska ha mina till vet jag inte, titta på kanske.

Jordfärgat ljust bruna, vita, svarta... stora, mindre, mer eller mindre runda... Hon säger att det perfekta inte är hennes mål.

På väggarna är det fullt av svarta punkter på vit botten, tusentals punkter. Precis som i de keramiska verken är de lika, ändå inte, var och en är också sig själv. Målningarna är Gösta Wallmarks helt färska, aldrig tidigare visade.

– Min första punktmålning gjorde jag 2006. Den sålde jag till staten som placerade den i Hanoi. Efter det har jag fortsatt, och i dag kan jag inte tänka mig att göra något annat.

I de inre rummen visas hans tidigaste punktmåleri. Här skiftar färgerna och intensiteten är högre jämfört med de svartvita målningar som dominerar huvudrummet. Själv säger han att han valt att reducera för att söka sig än mer mot det meditativa.

– Förr gjorde jag en form av flödesmålningar, buddhistiskt inspirerade där det fanns en rörelse ut ur målningen, som tiden som rinner förbi och ut i ett ingenting. I de här nya punktmålningarna finns det också en rörelse, men inom ramen. Och motivet är inte föreställande, här finns inte det vackra havet eller trädet, utan något annat, något som jag inte sett någon annanstans och som gör att jag skapar helt på mina egna villkor.

Söker du dig bort från skönheten?

– Nej, inte från skönheten, däremot söker jag mig bort från den konventionella skönheten.

fakta

Olseröds konsthall

Ny konsthall i Olseröd som öppnar idag. Galleriet drivs av Axel och Anette Mörner, han är gallerist sedan tidigare, men också skribent, hon är stylist. Tanken är att bedriva verksamhet från mars till oktober.

Vernissage skärtorsdagen (kl 12-18), sista dag är 29 maj. Nästa utställare är Maria Finn, svensk konstnär bosatt i Danmark.

Premiärutställare är konstnärsparet Gösta och Viveka Wallmark, där hon visar keramik, han målningar. Han är född 1928, hon 1938 och har bott på olika platser, såväl i Sverige som i Europa. Numera bor de i Bläse, Gotland.

Det här är andra gången de ställer ut tillsammans.

Viveka om Gösta som konstnär: "Envis, och med de här nya målningarna har han jobbat som fanken."

Gösta om Viveka som konstnär: "Jätteduktig. Och det är spännande med de här små öppningarna till föremålen. Det gör att volymen känns än större."

Visa mer...