Kultur o Nöje

Roslund & Thunberg: "En bror att dö för"

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Anders Roslund & Stefan Thunberg.
Foto:anna-lena ahlström
Anders Roslund & Stefan Thunberg.

Anders Roslund och Stefan Thunberg har skapat en stark och spännande thriller, en uppföljare till succédebuten ”Björndansen”. Nya ”En bror att dö för” ger en riktigt bra inledning på deckaråret, tycker kulturskribenten Kerstin Bergman.

Roslund & Thunberg

"En bror att dö för"

(Piratförlaget)

Den tidigare journalisten Anders Roslund har länge tillhört en av stjärnorna på den svenska deckarhimlen, inte minst genom det framgångsrika samarbetet med Börge Hellström.

Häromåret inledde Roslund också ett nytt samarbete, den här gången med manusförfattaren Stefan Thunberg.

Deras gemensamma ”Björndansen”, en bok som till stor del byggde på verkliga händelser och gestalter kopplade till den så kallade Militärligans rån, var en av 2014 års starkaste läsupplevelser.

  Årets bok från Roslund och Thunberg, ”En bror att dö för”, är en direkt uppföljare till ”Björndansen”. Denna gång saknas dock verklighetsbakgrunden och debutromanens gestalter lever nu helt igenom fiktiva liv.

  De tre rånarbröderna, Leo, Felix och Vincent Dûvnjac, står även här

  i centrum, tillsammans med polisen John Bronck, som fått sällskap av den unga kollegan Elisa Cuesta i utredarrollen.

  Dessutom spelar Broncks bror en viktig roll denna gång, vilket gör att Broncks hamnar i kläm mellan sin privata och professionella roll.

  Detta gör också att han påminner allt mer om de många polisthrillerhjältar vi sett i svenska deckare de senaste åren som spelar på båda sidor om lagens gränser.

  Sedan händelserna i ”Björndansen” har bröderna Dûvnjac suttit i fängelse. De yngre har varit ute ett tag när storebror Leo till slut avtjänat sitt straff. Medan Vincent och Felix byggt upp ett hederligt liv har Leo en plan för den riktigt stora stöten som han sätter i spel så snart han lämnar fängelset. Men när första delen av planen slår fel behöver han ändå sina bröders hjälp.

  ”En bror att dö för” är en riktigt stark och spännande thriller, men framför­allt är det en roman som handlar om brödraskap, lojaliteter och blodsband.

  Roslund & Thunberg ägnar mycket utrymme åt att skildra bröderna Dûvnjacs tragiska barndom och hur den skapat så starka band mellan dem.

  Den här gången blir de negativa elementen i lojaliteten ännu tydligare än i första boken, och vi ser hur Leo på många sätt tagit över den dominante faderns destruktiva roll.

  Brödernas relation speglas också i det komplicerade förhållandet mellan Bronck och hans bror Sam, bröder vars uppväxt med en våldsam far på många sätt påminner om Dûvnjackbrödernas, men där uppväxten skapat polarisering snarare än sammanhållning.

  ”En bror att dö för” utgör en riktigt bra inledning på det svenska deckaråret, och även om gestalterna denna gång, framförallt Leo och Bronck, inte är lika lätta att tycka om som de var i ”Björndansen”, är det här en bok som lär stanna i minnet ett bra tag.