Kultur o Nöje

Susso & Höglund: "Alla frågar sig varför"

ung bok Artikeln publicerades
Anna Höglund.
Foto:Stefan Tell
Anna Höglund.

Det här är en vacker bilderbok som ställer existentialismens eviga frågor. ”Varför-frågan” får kanske aldrig svar, men den gör oss lite klokare! Det anser recensent Eva Wahlström.

Varför har man tråkigt och varför är vi ibland elaka? Det är frågor som ställs i denna bilderbok om existentialismen.

På varje uppslag presenteras en fundering utifrån en filosof. För tänkandet i själva berättandet står ett barn som kan undra varför farmor behövde dö, varför man var elak mot någon eller varför man vill att Gud ska finnas...

Texten är både djup och vardagsrealistisk och mycket relevant för både barn och vuxna i alla tider.

Den äldsta filosofen är Hypatia (ca 350-415), en framstående forskare som inte trodde på Gud utan på vetenskapen. De övriga nio filosoferna är alla födda på 1800- eller 1900-talen.

Bland dem märks bland annat självklara personer som Kierkegaard, Buber och Sartre, och mindre kända som Maurice Merleau-Ponty som kallats kroppens filosof. Han talade inte om att människan har en kropp, utan är sin kropp.

Det är slående hur existensens frågor följer oss, genom livet och genom årtusendena.

Anna Höglunds målningar är helt fantastiska, jag brukar gilla hennes bilder, men de här är mästerverk!

Djupt måleriska, realistiska och magiska. Barnets blick både möter oss och vänder sig inåt sig självt. Det är bilder som ger läsaren ett sug i magen. Filosoferna avbildas antropomorfiskt med ett porträttlikt ansikte och med en djurkropp.

Greppet är liksom filosofin tusenårigt och ger möjligheter till funderingar kring djurens symbolik. Hannah Arendt som uggla känns klockren och skulle nog ha gillats av henne själv. Jag undrar dock vad Heidegger skulle tyckt om att uppträda i en tjock råttas kropp…

En av de bästa och vackraste filosofiböcker jag någonsin läst!