Kultur o Nöje

Teatr Weimar: "Tre systrar"

Teater Artikeln publicerades
Liv Kaastrup Vesterskov  är ensam på scen i aktuella "Tre systrar", som i kväll ges i Smedstorp och på lördag på Gylleboverket.
Foto:Pressbild
Liv Kaastrup Vesterskov är ensam på scen i aktuella "Tre systrar", som i kväll ges i Smedstorp och på lördag på Gylleboverket.

Tjechov är utgångspunkten när Teatr Weimar i hans "Tre systrar" ger sin poetiska skildring av tre systrar och tillståndet i samhället. Kulturskribenten Andrea Grapengiesser såg den i Ystad. Nu väntar Kristianstad (7/11) och Broby (9/11).

"Tre systrar"

Text och koncept:

Liv Kaastrup Vesterskov

Regi:

Jörgen Dahlqvist och Linda Ritzén

Video:

Liv Kaastrup Vesterskov

Teknik och ljud:

Mattias Alheim

Medverkande:

Liv Kaastrup Vesterskov

Gästspel av Teatr Weimar,

som ett Vass-projekt i samarbete med Riksteatern, på Scala i Ystad, 24/10. Ges framöver i Kulturkvarteret Kristianstad (7/11) och Folkets Hus i Broby (9/11).

Samtidigt som höstrusket härjar i Ystad är det stilla sommar inne på Biografteatern Scala. I "Tre systrar" gör Liv Kaastrup Vesterskov en personlig, dokumentärpoetisk skildring av samhällstillståndet och fokuserar på frågor om kropp och identitet.

Tre systrar i åldrarna 8, 18 och 28 gestaltas genom inre monolog och skira videoprojiceringar i motljus. Monologen liknar en medvetandeström där systrarnas själsliv blandas samman. Minnen, drömmar och associationer flödar fritt och deras olika tankar och bekymmer flätas ihop med bilden av en varm långsam sommar fylld av fågelkvitter och hav.

Kaastrup Vesterskov tar avstamp hos Tjechov eller låter oss snarare associera till Tjechov. Det finns inga tydliga band, men det börjar med en födelsedag, en tid och en känsla beskrivs. Hos Kaastrup Vesterskov helt utan melankoli, bitterhet eller sorg. Hon rör sig snarare in i framtiden och utforskar systrarnas hopp och strävan. Texten växer och Liv Kaastrup Vesterskovs framförande är personligt och utan tillgjordhet.

Monologen gestaltas enkelt med korta dokumentära filmer av vardagliga scener och landskap. Färgskalan är blek, motiven lågmälda och romantiska, kanske som hos Sally Mann eller Francesca Woodman.

"Tre systrar" är producerad av teaterkollektivet Teatr Weimar, som uppmärksammats för sin experimentella scenkonst där olika konstformer blandas fritt. Medlemmarna intresserar sig för samhällsdebatt och teoribildning och har nära anknytning till Malmö Teaterhögskola. Jörgen Dahlqvist och Linda Ritzén, som står för regi, tillhör kärntruppen och var med och satte Malmö på teaterkartan med flera omtalade uppsättningar.

VASS är ett lyckat samarbetsprojekt mellan Riksteatern Skåne, Teatercentrum Södra, Danscentrum Syd, teatrar, danskompanier och teaterföreningar i Skåne, med syfte att spela frigruppsföreställningar utanför storstäderna.

Höstens "Tre systrar" kan upplevas i Smedstorp 26 oktober, Gylleboverket Östra Tomarp 28 oktober, Barbacka i Kristianstad 7 november, Östra Göinge 9 november och i Kävlinge 19 november.