Annons

Adichie, Chimamanda Ngozi: "En halv gul sol"

Levande och detaljrikt målar Chimamanda Ngozi Adichie upp 60-talet i Nigeria. Den halva gula solen i titeln syftar på Biafras stolta flagga. En glömd historia. Adichies roman är en lärorik och gripande historisk roman, skriver Ann Lingebrandt.
Kultur • Publicerad 1 juni 2007
Chimamanda Ngozi Adichie.
Chimamanda Ngozi Adichie.Foto: 

En halv gul sol var den hoppfulla symbolen för republiken Biafra, som efter oroligheter och massakrer bröt sig loss från Nigeria 1967. Men den stolta uppåtstigande solen sjönk snabbt: knappt en handfull nationer erkände den nyutropade afrikanska staten och efter tre års hårda strider och katastrofal svält kapitulerade man. Barnet med den av hunger uppsvällda magen kom istället att bli symbolen omvärlden skulle förknippa med det kortlivade Biafra.

Den våldsamma och tragiska historien väcks till färgstarkt liv i romanen "En halv gul sol" av den engelskspråkiga nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie. Det är en klassisk episk roman som breder ut sig på närmare 700 sidor och låter oss komma nära några individer vars vardag kastas omkull av kriget. De tillhör igbofolket, en etnisk grupp som besatt en gynnad position i Nigeria men efter en statskupp blev föremål för det fattigare muslimska hausafolkets vrede.

Annons

I centrum står systrarna Olanna och Kainene, döttrar till en pengastinn och inflytelserik affärsman. Trots att de är tvillingar är de varandras motsatser: den förra en milt kvinnlig skönhet som bygger upp sitt liv kring kärleken till den radikale akademikern Odenigbo, den senare en syrlig affärskvinna som med hårda nypor sköter faderns företag.

Vi får också följa Odenigbos kunskapstörstande tjänstepojke Ugwu som blir en del av familjen och Kainenes vite älskare Richard, en blyg engelsman med författarambitioner och vilja att bli igbokulturens uttolkare.

Levande och detaljrikt målar Adichie upp medelklasstillvaron i 60-talets Nigeria med high life-musik, peruker, konjak och hetsiga diskussioner om kolonialism och panafrikanism universitetskollegor emellan. Det moderna och privilegierade livet – bara kylskåpet får en landsortsbo att häpna – kommer snart att slås i spillror och bytas ut mot krigets allt knappare villkor.

En mängd perspektiv strålar samman i romanen: klass, kön, etnicitet, kunskapskapital. Men snarare än politiken står relationerna i fokus: kärleken, åtrån, sveken och konflikterna. Det handlar om hur våldet splittrar närstående men också kan försona dem, hur grymheterna trubbar av men även gör människor starkare, hur omständigheterna skapar hjältar och framkallar avskyvärda handlingar.

Författaren betraktar sina protagonister med ett milt överseende leende. Man skymtar en glimt av skarpsynt ironi men starkare lyser den varmhjärtade generositeten gentemot mänskliga svagheter och brister – den psykologiska inlevelseförmågan och nyansrikedomen är rätt så häpnadsväckande för en knappt trettioårig författare.

Samtidigt som Adichie låter oss förstå krigets mekanismer och konsekvenser får hon oss att svepas med av karaktärernas öden. "En halv gul sol" är såväl en lärorik historielektion som en intensivt gripande roman.

Ann Lingebrandt

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons