Annons

Akademien har nått "ett genombrott"

Svenska Akademien har nått ett genombrott och kan börja med inval, säger Anders Olsson, Akademiens tillförordnade ständige sekreterare.
Troligen blir nya ledamöter invalda redan den här veckan.
Akademikrisen • Publicerad 4 oktober 2018 • Uppdaterad 5 oktober 2018
Akademiens tf ständige sekreterare Anders Olsson anländer till Börshuset och Svenska akademiens ordinarie torsdagsmöte.
Akademiens tf ständige sekreterare Anders Olsson anländer till Börshuset och Svenska akademiens ordinarie torsdagsmöte.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi avvaktar kungens besked. Han måste godkänna det hela formellt, säger Anders Olsson.

Han är ändå nöjd med torsdagens möte som varade i cirka två timmar.

Annons

– Vi har nått ett genombrott på det sättet att vi kan börja göra invalen nu. Det är inte klart ännu, men det har skett en utveckling som är väldigt positiv.

Hur lång tid kommer det att dröja innan ni kan presentera nya ledamöter?

– Jag tror att vi kan räkna med att vi har några nya inval i alla fall denna vecka.

Akademiledamöterna möttes i Börshuset i Gamla stan för det som många spekulerat i kunde bli en ödeskväll för institutionen. Enligt uppgifter till DN kunde det bli så att Akademien skulle ta beslut om Katarina Frostensons framtid. Hon har en koppling till den våldtäktsdömde så kallade kulturprofilen och kan tvingas lämna sin stol permanent. Det skulle innebära att det kan ske ett inval av nya ledamöter redan i dag.

Kristina Lugn säger att man redan under tidigare möten diskuterat inval av nya ledamöter.

– Det är klart att vi alltid diskuterar inval. Du vet varför vi inte kommer till beslut, säger hon.

Ledamöterna Jesper Svenbro och Per Wästberg anlände ovanligt tidigt till torsdagsmötet. Svenbro ville inte kommentera eventuella inval, medan Per Wästberg sade till det församlade pressuppbådet att det kommer ett glädjande besked.

Nobelstiftelsen har enligt uppgifter till SVT ställt krav på att Frostenson måste lämna Akademien, något som nu Göran Malmqvist bekräftar. Uppgifter om att hovet ställt samma krav förekom i Jesús Alcalás debattartikel i onsdagens YA, något som riksmarskalken Fredrik Wersäll avfärdar som falskt.

– Det är verklighetsfrämmande för hovet och kungen att ställa villkor i något avseende, säger han till SVT.

Avhopparna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund har tidigare meddelat att de kan tänka sig att delta i "viktigare omröstningar" eftersom det krävs tolv ledamöter. Men enligt Dagens Nyheter och SVT:s Kulturnyheterna är ledamöterna oeniga om Katarina Frostenson och man hoppas på att kunna nå en uppgörelse där Frostenson i slutänden självmant begär utträde.

Annons

Sedan Klas Östergren, Sara Stridsberg, Kerstin Ekman och Lotta Lotass i våras beviljades utträde ur Akademien står fyra stolar tomma. På önskelistan över ledamöter står två författare, en jurist och eventuellt en litteraturforskare.

– Vi behöver, och det tror jag alla är överens om, en jurist med hög kompetens, det står nästan främst på vår lista, sade Anders Olsson, Akademiens tillförordnade ständige sekreterare, i september.

Att välja nya ledamöter är ett sätt att försöka återupprätta förtroendet för Svenska Akademien efter krisen det senaste året. Uppmärksamheten kring kulturprofilen, som i veckan dömdes till fängelse för våldtäkt, ses som den främsta anledningen till att man i år valde att inte dela ut Nobelpriset i litteratur.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten sade i söndagens "Agenda" i SVT att Svenska Akademien behöver bilda en Nobelkommitté som "står fri från de här händelserna". Han ser hellre att Nobelpriset i litteratur skjuts fram ytterligare ett år än att det delas ut av en institution som saknar förtroende. Kristina Lugn säger dock att hon är fullt övertygad om att Akademien kommer att dela ut pris nästa år.

– Det tror jag absolut, om inte huset brinner upp eller det blir krig, säger hon. (TT)

Akademiledamoten Göran Malmqvist lämnar Börshuset efter torsdagens möte.
Akademiledamoten Göran Malmqvist lämnar Börshuset efter torsdagens möte.Foto: Henrik Montgomery/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons