Jasper Fforde.

Vilken roll har litteraturen i dagens samhälle?

Text: Sune Johannesson
Publicerad 3 september 2010 21.08 Uppdaterad 3 september 2010 21.26
Större eller mindre text

Kultur.
– Det är ungefär som att svara på frågan om operans betydelse i samhället; för de flesta betyder den ju inte särskilt mycket. På ytan har litteraturen kanske inte så stort inflytande över våra liv, men jag skulle vilja påstå att den indirekt påverkar oss väldigt mycket. Utan att vi tänker på det, influerar litteraturen vårt språk och vårt tänkande, och då menar jag att alla, inte bara de som läser myckert, influeras. Få läste Shakespeare på Shakespeares egen tid, men det finns inte en britt som inte dagligen uttrycker sig med en variant på något han skrev. Tror du jag skojar? "Vainshed into thin air", "played fast and loose", "bloody-minded", "that is the long and the short of it" – allt kommer från Shakespeare. Dagens litteratur blir morgondagens konversation för alla.
Wales, är det ett levande litterärt landskap?

– Skriva är något man gör överallt, här som på andra platser. Det är ett sammanhang utan gränser, utan geografiska skillnader.

Beskriv din huvudperson, Torsdag Nesta?

– En brottsbekämpande kvinna som rör sig fritt inom fiktionen och kan kommunicera direkt med olika karaktärer i böcker. Har du någonsin funderat på vad karaktärerna i en bok hittar på när du inte läser om dem?

Vilka är dina egna favoriter i litteraturhistorien?

– Jag föredrar Bronte framför Austen. Austenflickor är hopplösa, det enda som upptar deras tankar är den skrämmande möjligheten att de kanske blir tvunga att gifta sig under sin egen klass – och sedan leva med bara två tjänare. "Jane Eyre", å andra sidan, är en stolt, rebellisk kvinna som tänker fritt. Jag är också mycket förtjust i Dickens, Swift och några mer moderna klassiker som Bester, Aldous Huxley, Jerome K Jerome och Lewis Carroll.

Jasper Fforde

Yrke: Författare
Bor: Wales.
Aktuell: Har kommit ut med två böcker om litteraturkriminalaren Torsdag Nesta. Han gästar Bokfestivalen i dag, klockan 16.30 (Lilla salen).

Större eller mindre text14 läsare har reagerat på denna artikel

14% är glada

29% är likgiltiga

43% är nyfikna

14% är arga


Hur reagerar du på "Vilken roll har litteraturen i dagens samhälle?"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu