Svartvita vittnesmål

Text: Sune Johannesson
Publicerad 29 mars 2012 16.42 Uppdaterad 29 mars 2012 16.49
Större eller mindre text

Kristianstad .
Den sydafrikanske fotografen Ernest Cole fångade den svarta befolkningens vardagsliv under 1960-talets apartheid. Förra året visades bilderna för första gången i Sydafrika, nu är det Kristianstads tur. ”En del av fotografierna har kommit att bli symbolbilder över apartheidsystemet”, säger konsthallschef Thomas Kjellgren.

Vilket väder vi hade, värmande sol och blå himmel. Ljuset bländar mig när jag vid tvåtiden kommer ut från pressvisningen på Kristianstads konsthall. När jag blundar ser jag en svart kvinna på knä, skrubbandes en trappa. På skylten ovanför hennes nacke står det: Whites only. När jag blundar ser jag ryggarna på en rad av svarta nakna män med sina händer uppsträckta ovanför huvudena. När jag blundar ser jag trängseln på bussen som endast icke-europeer får använda, jag ser svarta skolbarn, gruvarbetare och en begravning i ett torrt stenlandskap.

Bilderna i mitt inre är från det sydafrikanska svartvita 60-talet, en tid då människor delades upp efter hudfärg. Fotografen var Ernest Cole, (1940-1990), född utanför Pretoria och självlärd fotograf. Under flera år fotograferade han det vardagsliv som var den svarta befolkningens liv i Sydafrika. Det var förbjudna bilder, som först i och med fotoboken ”House of Bondage”, som trycktes i New York och London 1967-68, kunde visas och spridas.

Ernest Cole hade fått lämna sitt hemland för att få bilderna tryckta, och han kunde därefter aldrig återvända. Istället kom han att vistas i främst Sverige (efter en inbjudan av fotograf Rune Hassner 1969), London och New York. Blott 50 år gammal dog han i cancer, efter ett fattigt, omkringflackande och brokigt liv.

Mycket av Coles värdefulla bildskatt har försvunnit, den största samlingen av det som är kvar ägs av Hasselbladsstiftelsen som förra året satte ihop en turnerande utställning. Världspremiären hölls i Sydafrika, innan den i vinter har visats i Göteborg och nu Kristianstad. Nästa anhalt är New York.

– Det är vardagliga vittnesmål, som visar hur ett system som apartheid fungerar och begränsar människors liv. Men utställningen är komplex och visar mer än den bild man först tror sig få se. Här finns till exempel en svit om ett svart ungdomsgäng som Cole följde under en period, säger Thomas Kjellgren, konsthallschef.

För honom ligger Coles styrka i närvaron och känslan för ögonblicken. Konstintendent Claudia Schaper håller med, och lyfter fram hur det känns att Ernesto Cole var en av dem han skildrar. ”Han kommer”, som hon uttrycker det, ”han kommer alltid nära människorna.”

– Det är på flera sätt en viktig utställning, säger Kjellgren. Den skildrar en tid och ett system som fanns för inte så länge sedan, men som pågår fortfarande, fast i andra strukturer och andra samhällen.

Ernest Cole

Sydafrikansk fotograf (1940-1990), som efter att ha levt i exil från 1966 avled i cancer i New York, 50 år gammal. En vecka tidigare frisläpptes Nelson Mandela.
De flesta av Coles bilder som finns kvar ägs idag av svenska Hasselbladsstiftelsen. Utställningen presenterar både hans liv och hans dokumentärt berättande fotografier mellan 1960-1966 i Sydafrika. Världspremiären hölls förra året i Sydafrika. I vinter har den visats i Göteborg. I utställningen ingår 120 fotografier plus två filmer om Ernest Cole.
Under morgondagens vernissage berättar curator Gunilla Knape om Coles liv och bildvärld (kl 14.30). Utställningen pågår till den 3 juni.

Större eller mindre text7 läsare har reagerat på denna artikel

86% är glada

0% är likgiltiga

14% är nyfikna

0% är arga


Hur reagerar du på "Svartvita vittnesmål"?
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu