Betrakta livet

Kultur Artikeln publicerades

”Rika flickor” handlar inte enbart om flickor. Skribent Charlotte Wiberg läser en novellsamling av tyska Silke Scheuermann med ett lätt blaserat drag.

NY BOK. Novellsamling

Silke Scheuermann

”Rika flickor”

  Övers. Lena Hammargren (Weyler)

  Titeln på Silke Scheuermanns novellsamling utlovar kylslagen ”chick lit”; ännu en utvikning i bemedlade och eleganta men melankoliska och amoraliska unga kvinnors värld à la Sissela Lindblom eller Mara Lee. Intrycket förstärks av omslagsbilden, där en blåtonad, ung och attraktiv men framför allt naken kvinnokropp kvadratiskt trycker ihop sig.

  Löftet infrias emellertid bara i viss stilistisk mån, och berättelserna kretsar inte bara kring flickor. Bland huvudpersonerna återfinns såväl en äldre man med intresse för blixtar som en yngre dito vars fru har lämnat honom. Scheuermann skriver med distans, med en kallblå lins som sätter färg på texten kanske man kan säga. Det är både en styrka och en svaghet.

  I inledande novellen”Krig eller fred”, där en ung kvinnlig filosof ägnar sig åt ett självförnedrande vänsterprassel med en man som inte bryr sig om henne, är det avgjort en styrka. Kvinnan ser sig själv och sin egen dårskap som utifrån, vilket inte hindrar henne från att ägna sig åt den men resulterar i några obetalbara, dystert humoristiska formuleringar. När det åtrådda subjektet dragit en för den kvinnliga omgivningen fascinerande anekdot inspirerad av att huvudpersonen dricker Coca Cola heter det: ”Så fint att min dryck får Simon att komma att tänka på så mycket, nu känner jag mig lite grand som ett intressant textställe.” Och strax därpå: ”Han ställer sig lite närmare mig, så att han rör vid min arm med sin armbåge. Jag växer fast på stället i denna position, i mitt huvud börjar vuxenfilmer rulla. Varför står vi egentligen kvar här, tänker jag, nu måste jag få veta sanningen, tänker han följa med i dag eller inte, även om det skulle bli ett nej och förra gången verkligen var sista gången så vet jag åtminstone, då kan jag sluta vänta och börja sörja, och han kan bli allt vackrare i mina tankar, på samma sätt som ett borttappat smycke blir allt vackrare i minnet.”

  Efterföljande ”Lisa och den himmelska kroppen”, som berättar om hur en naiv kvinnas hopp om kärlek blir till sexuell förnedring och psykiskt sönderfall, är samlingens mest dramatiska historia. Men den berättas inte direkt från Lisas perspektiv utan indirekt, via en annan person.

  Det finns inte myckettill patos i Scheuermanns berättarkonst, snarare ett avståndstagande till patos. I gengäld finns desto mer av betraktande. Men som helhet bär samlingen ett lite väl blaserat drag. Först slutnovellen ”Överlämning”, där just detta att vara en betraktare till snarare än en deltagare i sitt eget liv är själva huvudtemat, är något att riktigt bränna sig på.

  ”Rika flickor” utgör Scheuermanns prosadebut och kom ut i Tyskland 2005. Genombrottet kom med romanen ”Timmen mellan hund och varg” (på svenska 2008).