Annons

BT:s debutantpris till Agnes Lidbeck

Agnes Lidbeck får Borås Tidnings debutantpris 2018. Hon belönas för romanen "Finna sig" vars kvinnliga huvudperson kämpar med de roller som hon väntas uppfylla. "För en knivskarp roman om konsekvenserna för hon som finner sig i den kvinnliga treenigheten: moder, älskarinna och sköterska", lyder juryns motivering.
Litteratur • Publicerad 20 februari 2018
Agnes Lidbeck på scenen i Borås i måndags för att ta emot 2018 års Borås Tidnings Debutantpris.
Agnes Lidbeck på scenen i Borås i måndags för att ta emot 2018 års Borås Tidnings Debutantpris.Foto: Petter Trens

"Finna sig" utspelas i nutid och handlar om en storstadskvinnas liv som vit mans slav, för att tala med poeten Sonja Åkessons språk. Huvudpersonen lever ett lika modernt som färglöst liv, först som mamma och gift kvinna och senare i livet som vårdare och sjuksköterska åt sin sjuke partner.

Agnes Lidbeck är född 1981 och bor i Stockholm. Hon är också en av de debutanter som hyllades starkast av mediers kritiker i fjol.

Annons

Redan i vår kommer hennes andra roman, "Förlåten", som handlar om två systrar som ärver ett sommarställe.

Priset, 100000 kronor, delades ut under en gala i Borås på måndagskvällen där även de övriga nominerade var inbjudna: Linus de Faire för "Boken om Yousef", Viktoria Jäderling för "Åh Lunargatan", Isabelle Ståhl för "Just nu är jag här" och David Väyrynen för "Marken".

Det här var det 18:e dbutantpriset som delas ut av Borås Tidning och Högskolan i Borås. (TT)

F

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons