Bygg nytt eller om? Ja tack!

Kultur Artikeln publicerades

Den gemensamma vårfinalen för teaterns och den klassiska musikens säsong i onsdags kväll blev en energisk och övertygande föreställning under den flitigt viftande och pekande dirigenten Tobias Ringborg. Har jag någonsin blivit mer tagen av Mozarts musik? Tveksamt.

Men det här är ingen recension. Den läser ni som alltid på nöjessidorna. Istället ett par tankar.

I den senaste fullmäktigedebatten ventilerades det så kallade kulturkvarteret. Ja eller nej, hur och när? Miljöpartiet tycker det är för futtigt, och menar att en stad av regional betydelse som Kristianstad behöver en scen som åtminstone kan ta emot de regionala kulturinstitutioner som ger sig ut på turné.

För onsdagens arrangemang stod Malmö Opera, en av dessa regionala institutioner med turnéansvar. Under senare år har de gett sig ut med mindre uppsättningar (livligt härliga "00.00", mindre lyckade "Sopraner"). Mozarts "Idomeneo" är en större satsning, och det var med knappa marginaler de rymdes på Konserthusets scen.

Att Kristianstad behöver en större och mer flexibel konsertsalong känns lätt att skriva under på efter onsdagens föreställning. Den klassiska musiken fyller inte alltid konserthuset. Var det endast Malena Ernman som gjorde det denna gång? Jag tror inte det. Operan är en folkkonst som växer sig allt populärare, och det är synd att det varken finns en scen eller bioduk för opera i staden. Här behövs nya initiativ.

Å andra sidan. Gott om pengar är det ont om. Kanske är en ombyggnation av befintliga lokaler vad Kristianstad klarar av för närvarande? Och en ny foajé behövs sannerligen också. Dagens håller inte måttet, varken till yta eller innehåll.