Christina Källstrand och Joel Andersson nominerade till Kultur- och nöjespriset

Kultur Artikeln publicerades

Christina Källstrand (född 1985) och Joel Andersson (född 1984) bor och verkar i Kristianstad, driver förlag och skivbolag och är aktiva i Kulturföreningen Äntligen. De båda är en av tio nominerade i kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris, som har delats ut sedan 2006. Läs om alla kandidater på webben.

1. Ni är en av tio som kan få vårt kultur- och nöjespris, grattis,

– Tack, vi fick veta det direkt på morgonen, det kom som ett Facebook-meddelande som poppade upp i telefonen. Det var ett mycket trevligt sätt att vakna på, säger Joel Andersson.

– Det är roligt att få uppmärksamhet för det vi gör, fyller Christina Källstrand i.

– Och rent krasst, får vi priset skulle de där pengarna göra skillnad, avslutar Joel Andersson.

2. Verksamhet har ni haft ett antal år, men känslan är att det senaste året har varit ovanligt händelserikt?

– Det stämmer nog, jag upplevde det som att det lossnade i våras, svarar Andersson.

– När vårt första släpp på skivbolaget Ljup – med gruppen Pombo – fick sådan uppmärksamhet fick det stor betydelse. Många andra musiker har hört av sig till oss därefter, säger Källstrand.

– I höst blir det flera olika skivsläpp, men de passar alla in på de tre ben som vi har sagt att Ljup ska stå på; det improviserade jazz-benet, indie-benet och electronica-benet, säger Andersson.

3. Ni har förlag och skivbolag och är en del av kulturföreningen Äntligen, vad är den minsta gemensamma nämnaren i all denna verksamhet?

– Att uppmärksamma kultur som vi tycker om och som vi anser borde få mer plats, svarar Christina Källstrand.

– Det låter lite klyschigt, men för mig har det alltid handlat om att skapa möten, säger Joel Andersson. Jag fick en kick på Club K:s släppefest nyligen. När jag gick ut och ställde mig på gatan kände jag inte igen Kristianstad, så många och så många olika människor, det kändes fantastiskt.

4. Äntligen, Ljup och Fel, tre härliga namn – hur viktigt är det för er att hitta rätt namn?

– Det börjar faktiskt ofta med namnet, det är viktigt vilken ton namnet anger. Så var det till exempel med Ljup. Med Fel hade vi en tanke om att vi alltid ska fatta fel beslut utan att ta hänsyn till ekonomiska strömningar, säger Joel Andersson.

5. Idéer tycks ni inte lida brist på, så vad mer finns i er pipeline, en lokal, scen, kanske ett klädmärke?

– Vi har massor av idéer, en av dem är just ett klädmärke. Jag har redan tio plagg färdiga och främst kommer det att handla om tryck på t-shirts. Vi ska bara hitta rätt namn först, arbetsnamnet är Tivoli Ängar men det är jag inte helt nöjd med, säger Joel Andersson och fortsätter.

– Sedan har vi också börjat diskutera med Stadsbiblioteket om en helt ny scen hos dem. Jag är helt fångad av bibliotek som plats, så där skulle det vara häftigt att göra något.