Annons

Crumley, James: "En sista riktig kyss"

Efter 30 år kommer James Crumleys "En sista riktig kyss" på svenska. Per Erik Tell läser den mer som ett tidsdokument, än som ett bortglömt mästerverk.
Kultur • Publicerad 25 november 2008
James Crumley.
James Crumley.Foto: 

Kanske har han rätt, Horace Engdahl, när han talar om den amerikanska litteraturen av i dag. För när förlaget Modernista, inom serien Pulp, ger ut en amerikansk kriminalroman med klös i så visar det sig att den i själva verket är 30 år gammal.

James Crumley skrev nämligen "En sista riktig kyss" redan 1978. Sedan dess har den mig veterligt varit outgiven på svenska, tills nu då förlaget ger ut den i en ovanlig form, tryckt i Kina på kinesiskt papper och med ett mjukt omslag som just skulle kunna heta "omslag: brunt".

Annons

Det är tufft och fräckt.

Boken handlar omprivatspanaren CW Sughrue som ger sig ut för att leta efter författaren Abraham Trahearne som försvunnit på en av sina återkommande suparodysséer. Han hittar honom och tillsammans fortsätter de för att hitta Betty Sue Flowers som försvann tio år tidigare.

Med på sökandet följer den alkoholiserade bulldoggen Fireball.

Alltsammans urartar till en hejdlös "roadmovie" på jakt efter denna gäckande Betty Sue. Trasiga människor staplas i deras väg som kantas av tomma ölburkar och whiskyflaskor. Det är stundtals riktigt roligt.

Förlaget har valtatt låta författaren George Pelecanos sätta omdömet; "den största detektivroman som skrivits under min livstid", på boken.

Jag håller inte med. Det mustiga berättandet kan inte hålla liv i en tunn intrig och intresset falnar obönhörligen efter drygt halva boken.

Läs den snarare som ett tidsdokument. En brytpunkt där Mickey Spillane och Raymond Chandler ännu spökar i bakgrunden men Crumley dessutom mer än sneglat på samtida vildhjärnor som Charles Bukowski och Hunter S. Thompson.

Per Erik Tell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons