Dagny Carlsson ska lyssna på Carlsson

Stockholm/Kristianstad. Artikeln publicerades

På måndag är det dags för Sveriges äldsta bloggare och författare att sommarprata. Dagny Carlsson från Kristianstad är själv nyfiken på sitt program.

Det var ett tag sedan Dagny Carlsson, 105, spelade in sitt sommarprogram. Faktum är att hon inte själv vet hur det kommer att låta.

– De kom hem till mig med bandspelare och så tog de några bilder som väl ska publiceras någonstans. Det tog inte så värst lång tid, tycker jag.

Det fanns inte någon som helst nervositet inblandad.

– Nej, det bryr jag mig inte om. Det är ingen idé. Jag har slutat med sådant. Dagny Carlsson, som brukar lyssna på sommarpratarna, men ännu inte hunnit ta sig an årets värdar, vill inte avslöja vad det egna programmet kommer att handla om. Men kanske finns där en liten chans att barndomsstaden Kristianstad omnämns.

– Men inte så mycket, tror Dagny Carlsson som själv ska ratta in radion på måndag, lyssna på sin röst.

Hur Sveriges Radio klippt samman hennes berättelse och vilka av hennes favoritlåtar som kommer med, återstår att höra.

– Jag är nyfiken på vad de gjort av det, medger hon.

Förmodligen blir det klassisk musik samt ABBA som spelas. Sveriges Radio har valt ur Dagny Carlssons skivsamling.

– Jag har en förfärlig massa skivor från förr i världen. Jag är inte så mycket för den nya popmusiken, utan gillar mest klassisk musik. Och Abba, de var något annat än den vanliga popen. De hade i alla fall bra texter. Och så tycker jag om de gamla vissångarna. På min tid fanns Sven-Olof Sandberg. Han kallades för solskenssångare.

Dagny Carlsson har haft att göra i år med 105-årigt födelsedagsfirande. Dokumentären om henne ”Livet börjar vid hundra” har dessutom prisats internationellt samtidigt som den storsäljande biofilmen ”101-åringen som smet från notan och försvann” rullat på vita dukar. Dagny Carlsson har en biroll i filmen.

Vad händer mer för dig i år?

– Det är inte så mycket just nu. Jag tar det lugnt. Men sen tänkte jag göra en resa. Men vart det blir får du läsa på bloggen. Jag ska berätta där när det är dags.