Annons

Danius och Englund: Återvänder inte

Avhoppade ledamöterna Sara Danius och Peter Englund tänker inte delta i arbetet i Svenska Akademien. Det slår de fast efter uppgifter om att de återvänder till sina stolar.
Akademien • Publicerad 31 augusti 2018
Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius tillbakavisar uppgifterna om att hon återvänder till institutionen.
Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius tillbakavisar uppgifterna om att hon återvänder till institutionen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

På torsdagen meddelade avhoppade ledamoten Kjell Espmark att han, Danius och Englund tillfälligt återvänder till Svenska Akademien för att institutionen ska kunna välja in nya ledamöter.

Men nu tillbakavisar Sara Danius uppgifterna.

Annons

"Igår kom ett besked i svenska medier om att jag har bestämt mig för att återvända till Svenska Akademien. Informationen är felaktig. För närvarande har jag inga planer i den vägen", skriver hon på Facebook.

Danius sade i sitt sommarprogram den 18 augusti att hon var beredd att träda in i en "räddningsoperation" för institutionen.

Samtidigt förtydligar Peter Englund att hans medverkan blir högst begränsad.

"Jag har för närvarande inga planer på att återvända till arbetet i Svenska Akademien, och kommer ej delta i några sammankomster", skriver han i ett mejl till TT.

Peter Englund ska "möjligen" lägga sin röst på nya ledamöter, men han kommer inte delta i några sammankomster, slår han fast.
Peter Englund ska "möjligen" lägga sin röst på nya ledamöter, men han kommer inte delta i några sammankomster, slår han fast.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Peter Englund slår fast att återkomsten bara går ut på att Akademien ska kunna välja in nya medlemmar, vilket kräver minst tolv ledamöter.

"Dock önskar jag att spela en konstruktiv roll i återuppbygget av denna institution. Detta innebär att jag MÖJLIGEN kommer att lägga röster i de stundande invalen av nya ledamöter", skriver han.

Kjell Espmark uppgav på torsdagen att det inte handlar om något regelrätt återkomst för avhopparna.

- Det innebär närmast att vi kommer att delta i återinvalen av nya ledamöter. Att tala om att vi återvänder till Akademien blir såtillvida snett, det som det är frågan om är att vi på detta begränsade sätt deltar i återuppbyggnaden, sade han till TT.

De tre ledamöterna lämnade arbetet i våras, men gav inte upp sina stolar. De har tidigare sagt att de är beredda att hjälpa den krisande Akademien, men mot kravet att ledamoten Horace Engdahl lämnar sin stol.

Svenska Akademien håller sitt första sammanträde för hösten den 6 september. (TT)

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons