De nominerade är...

Kultur Artikeln publicerades

I år delar Kristianstadsbladet ut sitt Kultur- och Nöjespris för sjätte gången. Följande tio är nominerade.

Patrik Olofsson, författare och naturfotograf

Aktuella boken "Kroknäbbarnas tid" är ett magnum opus, ett verk med lång livslängd. Vattenrikets egen ambassadör Patrik Olofsson blickar ut i landet och övriga världen på jakt efter de svenska rovfåglarnas status. Han kommer inte bara nära fåglarna i ett vackert och unikt bildmaterial, han fördjupar också våra kunskaper genom sina texter och presenterar en positiv nyhet. Summa summarum: Ett lyft.

Kristianstad Bokfestival, evenemang

Bokfestival 2011, för blott några få helger sedan, var den största i festivalens trettonåriga historia. Och den bästa. Att i dessa tider lyfta blicken från boksidorna och bjuda in författare från varenda nordiskt land, och ytterligare några länder, främjar det vi allra mest behöver. Möten. När ämnena sedan skiljer sig från Pink Floyd till tonårstjejer, facklig kamp, fattigdomsuppväxt i Landskrona, Shakespeare och fartyg, ja, då visar arrangörerna att de vill skapa en angelägen bokfest för ett långt större område än enbart Kristianstadstrakten. Framtiden tillhör boken och dess festival.

Anneè Olofsson, konstnär

Anneè Olofsson lyckas i sin konst med konststycket att kombinera det djupt personliga med de livsfrågor vi alla brottas med. Här är våra rädslor, vår oro och våra försök att skapa nära relationer med våra nära. Hennes fotografier har en tydlig personlig karaktär och hennes tydlighet är dubbel, vi ser en sak, anar något annat. Hennes uppmärksammade vårutställning högst upp på Kulturhuset i Stockholm var en spännande resa med både tillbakablickar och nyheter, och med en tydlig svart tråd. Livet. Och döden. Större och mindre blir det inte.

Naturum, institution

Ett fågelrede i trä har landat i vassen i utkanten av Kristianstads centrum, och plötsligt har inte enbart naturen och kulturen fått ett nytt attraktivt rum, lika plötsligt har Kristianstad fått en annorlunda och större stadsbild. Den vackra träbron ut till Naturum är ingen suckarnas bro, utan möjligheternas bro. Ut till kunskap och umgänge, fram till en dörr som släpper in oss till ett av Kristianstads allra mest värdefulla områden, Vattenriket. Sedan invigningen för ett knappt år sedan har Naturum med självklarhet intagit sin plats och visat sig vilja mer än att bara vara ett lockande hus, här sjuder det också av aktiviteter, med föreläsningar, möten och musik.

Magle kulturförening, institution

Tillsammans är nyckelordet i denna förening som utifrån det älskade maglehemska landskapet på kort tid har åstadkommit massor. För tre år sedan tog de första stegen till det konstprojekt som i augusti månad intog Moskva och dess Moderna Museum. Intresset i världsstaden var stort, frågorna flera. Hur kan en så liten by vara så konstnärstät? Och Maglehemism, finns det? Svaren finns hemma i Maglehem, skrivna i sanden, hedarna och vinden.

Patrik Dahlbom, musiker

Han är mästerkatten i stövlarna, spindeln i nätet, råttfångaren i Hameln. Outtröttligt fångar han in, duperar och nästlar samman – med den bästa av intentioner. Patrik Dahlbom är den drivande kraften bakom Kristianstads unga musikers och kulturarbetare (från 5 år och uppåt) första chans till att inta och växa på en stor scen. 2011 förnekade sig inte. Inför Konserthusets jubileumskonsert ståtade han som vanligt vid rodret för Christianstad Symfoniker, en extra kraftansträngning som dessutom toppades på vuxenmusikfronten när kultförklarade Zapways gjorde comeback – och väsen av sig även utomlands. Allt det här är Patrik Dahlboms vardag. En riktig eldsjäls vardag.

Axel Danielson, filmare

I mättade, närgångna bilder bryter Vittskövlesonen och hans långfilmsdebut "Pangpangbröder" mot det konventionella, traditionella filmspråket och berättar en historia om uppväxt med integritetsfokus – trots stort intrång i två bröders, tillika sina systersöners, privata sfär. Med bildernas egna röster kring tidsperspektiv, landskap, exploatering och respekt, och något som nästan inte går att sätta ord på, har Axel Danielson med sitt tioåriga filmprojekt, ett livsverk redan i debuten, definitivt tillfört någonting nytt till svensk dokumentärfilm.

Opera på Drakamöllan, evenemang

Opera i det gröna. Åt folket. En entusiastisk frivillig filial från Nordens finaste operahus (Kongelige i Köpenhamn) som efter en midsommarhelg i en böljande kohage utanför Maglehem även utmynnade i vintriga återbesök. Bakom kulisserna och i spetsen, operaälskaren Ingalill Thorsell som – tillsammans med konstnärlige ledaren Guido Paevatalu och konsertmästaren, den nyligen bortgångne Torben Petersen vars omarrangemang av "Carmen", "La Bohème" och "La Traviata" gjorde den klassiska konsten nutida och närvarande – har skapat ett alldeles eget operahus för morgondagens nordiska operastjärnor, och för en ny publik.

Pernilla Andersson, musiker

Efter en längre tids tillvaro av skvalande snabbmatsproducerade fixmusik för den svenska schlagerpubliken, dök hon upp som en annan Valkyria och gav den musikaliska integriteten ett stort lysande ansikte. Vars sken nådde långt utanför Björkman-land. Samtidigt återupprättade hon musikern som en engagerad röst och tröst mot orättvisor. Om det så gäller strid för fiskarnas rätt till rent vatten i Östersjön eller kvinnokamp redan på dagisgolvet, eller uppväxten i Österängs höghusmiljö. 2011 är artisten, sångerskan, musikproducenten, låtskrivaren, den engagerade rösten – Pernilla Andersson.

Kulturföreningen F-Yra, Göran Nilsson-Risberg och Östra Göinge kommun

Ett gäng okuvliga ideella krafter och en arrangör med kontakterna och publikkännedomen. Med gemensamma krafter bestämde man sig för att sätta Knislinge på kartan och initierade en upprustning av den lokala folkparken. En satsning som landade i den i särklass största och årliga folkfesten i bygden, med publikrekordsättande Kim Larsen-konsert och Helgeåfestivalen under en och samma vecka. Allt med kommunens goda minne. Genom sitt engagemang för bygden och musiken sticker dessa eldsjälar upp som David mot Goliat i den svenska festivalsommaren, och tar sig friheten att bete sig som ett nystöpt Emmaboda, Hultsfred, Peace & Love ...