Annons

Duo bakom whiskybrott

Börje Berglund är konstnär. Nu breddar han sitt register. Tillsammans med Per Erik Tell har han skrivit en deckare, som kretsar kring ett av Berglunds intressen. Whisky.
Kultur • Publicerad 19 maj 2010
Bakom disken på Café Fenix lutar sig Per Erik Tell (till vänster) och Börje Berglund tryggt mot en ny bok.
Bakom disken på Café Fenix lutar sig Per Erik Tell (till vänster) och Börje Berglund tryggt mot en ny bok.Foto: 
Per Erik Tell och Börje Berglund har en deckare gemensamt.
Per Erik Tell och Börje Berglund har en deckare gemensamt.Foto: 

Det började med en idé för några år sedan. Börje Berglund har vid flera tillfällen gjort whiskyresor till Skottland, och blivit förtjust i såväl landskapet, som folket och det drickbara guldet. Ett brott i den här miljön, kunde inte det ge en intressant deckare?

Berglund provade idén på författaren och vännen Per Erik Tell under en fest. Gensvaret blev… sådär.

Annons

– Det har hänt då och då att människor har kommit fram och sagt att de har en jättebra idé till en deckare. Bra, har jag sagt, skriv den då. Det är svårt att skriva andras böcker. Men efter att ha funderat någon vecka på Börjes idé, som inte alls var dum, tänkte jag att vi kunde prova.

Dessutom fanns det en anledning till, fortsätter Tell.

– Anders Roslund, kriminalförfattaren från Kristianstad, skriver sina böcker ihop med en Börge. Och för honom har det gått bra. Så jag kände att jag ville ha min egen Börje.

Från idé till färdigt resultat har det tagit lång tid, där själva skrivandet tog 10-12 månader. "Whisky Blues" ligger på bordet framför oss, och har bådas namn på omslaget. Den har också vuxit fram gemensamt, grundidén är Börje Berglunds, Tell har stått för researchen och författandet och kapitel för kapitel har de resonerat om utvecklingen och karaktärerna. Börje Berglund beskriver det dock på ett annat vis.

– Det är lite som Paralympics. Jag är en ordblind, som behöver ledsagare. Och att se Tell ta hand om historien har varit att resa med, jag har suttit och flåsat som en hund i en sidovagn.

Men under intervjuns gång blir det tydligt att de båda har varit i högsta grad delaktiga. Berglund har fått inblick i en skrivarverkstad, Tell har blivit mer whiskykunnig. Jämfört med de deckare Tell skrivit själv, vad är skillnaden den här gången?

– I mina tidigare deckare har inte intrigen alltid varit huvudsaken, det har funnits andra saker jag velat ta upp. Här är intrigen mycket klarare.

Historien utspelar sig hos MacMillan Whisky Distillery i de skotska högländerna och har kopplingar bakåt i tiden, till både 1980-talet som en händelse betydligt tidigare, år 1692. För att reda upp de problem som uppstår kopplas en tidigare brittisk agent in, den i London bosatta unga frilansande Angie Connors ("hon hette först Brewer, men inte kunde en person i en bok om whisky heta bryggare", säger Tell).

Börje Berglund lyfter fram att allt utspelar sig inom en snäv krets, och att en av de centrala drivkrafterna i boken är kampen för att bevara hemligheten hemlig.

– Det här har varit en kul process, säger Berglund. Vi har både skrattat och provat en massa whiskysorter. Jag kan även tänka mig fortsätta arbeta med Tell, men med utbytta roller. Nu får han komma med en idé till en skulptur, som jag sedan gör.

Annons

Nå?

– Det kom lite plötsligt, svarar Per Erik Tell, men jag hade gärna sett fler förställande skulpturer i städerna. Av vanliga, arbetande människor.

Annars har Börje Berglund fler bokidéer.

SAXO
Sune Johannesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons