Annons

En sjöman i öknen

Lite otippat är det på ryggen på en dromedar (eller möjligen en bukhts) vi först stöter på sjömannen Corto Maltese den här gången. Tillsammans med danakilkrigaren Cush upplever han, under första världskrigets sista år, en rad äventyr i ett oroligt Etiopien.
Kultur • Publicerad 17 maj 2011
Foto: 
Exempel ur det aktuella albumet ”Corto Maltese i Etiopien”.Foto: Hugo Pratt
Exempel ur det aktuella albumet ”Corto Maltese i Etiopien”.Foto: Hugo PrattFoto: Hugo Pratt

Hugo Pratt gillrar fällor åt oss. Vi vet aldrig riktigt var vi har honom eller Corto. Skojar de? Tror de på det här?

Shakespeare-referenser står som spön, Rimbaud citeras, berömda gestalter ur historien dyker upp i handlingen. Alla markörer invaggar oss i högkulturell trygghet. Men vad gör då Pratt? Jo, han smyger in populärkulturella element i berättelserna. Han kan låta Corto och hans vänner stå och diskutera den mystiska kontinenten Mu. Leopardmän (som Biggles brukade tampas med) dyker upp. Plötsligt vadar vi i ett gungfly av pulp!

Annons

Visst är teckningarna vackra med sina tjocka (precisa) penseldrag. Visst är intrigerna kluriga. Men det som gör detta till riktigt stor seriekonst är samspelet mellan bild och text.

Detta är en serie som visar vad en tecknad serie är och ska vara. Detta är inte illustrerade noveller, romaner eller dikter. Utan bilderna skulle förvisso texterna falla platt. Men utan de andra bilderna runtomkring skulle mången enskild bild bli fullständigt meningslös.

Mer att läsa:

Av Hugo Pratt: ”Corto Maltese i Sibirien”, ”Balladen om det salta havet” och ”Äventyr i Karibien”.

INTERNAL INTERNAL
Jan Hoff
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons