En välregisserad livshistoria

Kultur Artikeln publicerades
Det märks att Bahar Pars har regivana när hon lotsar lyssnarna genom sitt sommarprat.
Foto:Mattias Ahlm
Det märks att Bahar Pars har regivana när hon lotsar lyssnarna genom sitt sommarprat.

Bahar Pars bjuder in lyssnarna till sin värld och sitt liv. Programmet är skickligt gjort med fokus på personlig utveckling och hämmande strukturer.

Det märks att Bahar Pars har vana av att både skriva och regissera sitt eget material. Sommarpratet både börjar och slutar i hennes vardag, med ett språk som är poetiskt.

Däremellan får vi komma närmare Bahar Pars och vad som har format henne till den hon är i dag. Hur hon vägrade gå till skolan i Iran, hur hon blev sina föräldrars tolk efter flytten till Sverige och hur hon med sin stora nyfikenhet festade sig runt hela Stockholm och varken diskriminerade slott eller koja.

Det är en bild av en stark och självständig kvinna som inte tar någon skit som växer fram under sommarpratet, men vi får även följa med i hennes motgångar. Till exempel om misslyckandet som var gymnasiet, (som sedan vändes till något gott) trots goda föresatser, och den strukturella rasism som hon har stött på som invandrad från Iran, eller hur Trumps inreseförbud påverkade henne inför årets Oscarsutdelning.

Det är ett fängslande liv som Bahar Pars har levt, så fängslande att det skulle kunna bli en roman, eller en film för den delen. Det är fint när Bahars Pars mamma får vara med, kanske hade programmet lyfts till högre höjder om det varit lite mer spontant och Bahar Pars, regissören, hade tagit ett litet steg tillbaka.

fakta

Bahar Pars

Född: 1979 i Shiraz, Iran.

Bor: Stockholm.

Är: Skådespelare och regissör, guldbaggenominerad för sin roll i Oscarsnominerade ”En man som heter Ove”.

Första meningen: ”Klockan är nollåtta noll noll, jag vaknar med en speciell känsla”.

Roligast: Berättelsen om hur Bahar tog körkort genom att övningsköra med sig själv.

Visa mer...