Annons

Engagemang engagerar

När tidskriften Glänta vrider och vänder på begreppet engagemang tycker skribent Peter Viktorsson det blir en läsning som känns aktuell och angelägen.
Kultur • Publicerad 11 februari 2012

RECENSION. Tidskrift

Glänta nr 3-4/11

Annons

Engagemang kan ta sig de mest skiftande former och uttryck. Om detta vittnar nya numret av Glänta, en ypperlig samling texter som grunnar och granskar, vänder och vrider, friar och fäller. Vad innebär det egentligen att vara engagerad?

Samstämmiga svar saknas så klart. Mest divergerande är Anders Johanssons och Nina Björks bidrag, som dragna till sin spets kan sägas likna kompromisslös cynism respektive närmast utopisk idealism.

Enligt Johansson är dagens narcissistiska pseudoaktivism omedveten om de objektiva omständigheterna och därför blind för den egna maktlösheten. Som motvikt pläderar han för rätten att kliva åt sidan, att utifrån Thomas Bernhards svartsyn besinna oss, se vår litenhet.

Björks engagemang innebär i stället att individen ser sig som förbunden med det brutna löftet om jämlikhet och rättvisa. Om Johansson snävar in utrymmet för handling vidgar Björk detsamma: Det är inte en internationell finansman som ska ges rätten att bedöma vår politik. Det är en jordlös kvinna i Moçambique.

Den egna täppan eller hela världen? Oavsett riktning eller vägval är Glänta en bra ledsagare. Läsning som engagerar utlovas.

INTERNAL INTERNAL
Peter Viktorsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons