Annons

Fasttejpad banan såldes för över en miljon

En banan som tejpats fast mot en vägg med hjälp av silvertejp såldes i veckan för 120 000 dollar, motsvarande cirka 1,1 miljoner kronor, vid konstmässan Art Basel i Miami, skriver The Guardian.
Nöje (TT) • Publicerad 7 december 2019
En banan som tejpats fast mot en vägg med hjälp av silvertejp såldes för över en miljon. OBS: Ej bananen på bilden. Arkivbild.
En banan som tejpats fast mot en vägg med hjälp av silvertejp såldes för över en miljon. OBS: Ej bananen på bilden. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/Scanpix/TT

Konstverket som går under namnet "Comedian" har skapats av den italienske konstnären Maurizio Cattelan.

Exakt vad Cattelan vill säga med verket vet nog bara konstnären själv. Enligt The Guardian för verket tankarna till ett skämt i tv-serien Arrested Development, om att rika personer inte vet vad en banan kostar. Cattelan har själv sagt att han köpte bananen för omkring 3 kronor, uppger tidningen.

Annons

Enligt Galerie Perrotin, som ställde ut konstverket under mässan, symboliserar bananen global handel samtidigt som den är en klassiskt komisk symbol.

Cattelan ligger bakom ett flertal uppmärksammade konstverk. Bland annat en toalett i 18 karats guld, som tidigare i år stals från Blenheim Palace i brittiska Oxfordshire, där den installerats som en del av en utställning.

Inför en konstutställning på Färgfabriken i Stockholm 2001 skapade Cattelan den kontroversielle vaxskulpturen "Han", som föreställde en knäböjande Adolf Hitler. Verket såldes 2016 för motsvarande 139 miljoner kronor vid en auktion i New York.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons