Annons

Förenade i fantasin

En författare och en konstnär möts på Wanås. Fyra månader senare finns en ny barnbok i handeln. Eller? För Astrid Trotzig och Fredrik Söderberg är både samarbete och barnböcker en ny erfarenhet.
Kultur • Publicerad 14 januari 2011
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Författaren Astrid Trotzig och konstnären Fredrik Söderberg ska tillsammans skapa en barnbok som utspelar sig på Wanås. I går träffades de i slottsparken för att lära känna miljön, och varandra.
Författaren Astrid Trotzig och konstnären Fredrik Söderberg ska tillsammans skapa en barnbok som utspelar sig på Wanås. I går träffades de i slottsparken för att lära känna miljön, och varandra.Foto: 

De har just lärt känna varandra och är klädda i varma vinterkläder och praktiska skor.

Det är nödvändigt om man ska pulsa runt i snön utanför Wanås. Hela konstparken är täckt av ett tjockt snötäcke.

Annons

Fredrik Söderberg har med sig en kamera. Han tar bilder av träd. Husgavlar. Grenar.

Ska han göra en bok ska den kännas autentisk. Man ska känna igen eken, även om den kanske inte uppför sig helt som en ek brukar göra.

I Fredrik Söderbergs huvud har träden redan börjat leva och slottet har fått ben. Lite psykedeliskt, säger han, som en tripp.

Solen skiner. Astrid Trotzig, som brukar kalla sig "en dyster författare som skriver om ensamma människor", är långt ifrån dyster.

Hon är på bubblande gott humör och har svårt att hålla sig allvarlig. Hon tittar in bland buskarna. Här skulle någon kunna krypa in.

Författaren är inte särskilt lång. Det är bra, säger hon, för hon ser parken nästan från ett barns perspektiv.

Det är verksamhetschefen Elisabeth Millqvist som har fört de två konstnärliga själarna samman. Uppdraget är mycket enkelt: Skapa en barnbok som utspelar sig på Wanås. Huvudpersonen ska heta Sam.

Men så värst enkelt är det förstås inte. Både konstnärer och författare är vana vid att arbeta på i sin egen takt. I fred för omvärlden.

Inte heller är Astrid Trotzig och Fredrik Söderberg någon självklar matchning. Ingen av dem har tidigare skrivit eller illustrerat något för barn. Den röda tråden mellan deras konstnärskap är långt i från uppenbar.

Astrid Trotzigs första tanke var att kombinationen var "märklig".

Annons

Men ganska snabbt började hon få idéer. Hon tänkte på Fredrik Söderbergs speciella färgskala, hans förkärlek för gammaldags toner.

Dessutom använder konstnären ord som ornamentik. Bara en sådan sak sätter fart på kreativiteten.

Både Elisabeth Millqvist och de två konstnärerna tror att det kommer att uppstå något helt nytt när Astrid Trotzigs texter möter Fredrik Söderbergs konst.

Författaren beskrev sig själv som dyster och Fredrik Söderberg säger att hans konst i korthet "handlar om döden".

Av den svartsynen märks det inte mycket den här dagen. I stället präglas samtalet av något helt annat.

Fantasi.

Som barn drömde Astrid Trotzig om att vara osynlig. En av favoritböckerna handlade om "Lånarna". Små människor som lever i ett dockskåpsliknande hem och livnär sig på det de kan "låna" av de normalstora människorna. En annan favorit var Narnia-böckerna.

I sin konst har Fredrik Söderberg inspirerats av Beatrix Potter och Pauline Baynes. Konstnären som illustrerade Narnia-böckerna.

Fantasy, parallella världar. Små varelser som lever ibland oss, men som vi inte riktigt upptäcker. Sådant älskar de båda.

Astrid Trotzig har en idé om vad boken ska handla om, men det är för tidigt avslöja innehållet, eftersom mycket kan förändras under arbets gång.

Annons

Klart är dock att barnboken, som ska vara klar den 15 maj, kommer att visa en helt ny sida av Wanås park.

Sam kan vara en flicka eller en pojke. Eller ett djur. Eller en helt annan sorts varelse.

Emilia Söelund
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons