Författarfika i Degeberga

Kultur Artikeln publicerades

På lördag önskar författare Freke Räihä att få fikasällskap av litteraturintresserade under tiden han sitter och skriver på Café Ekström i Degeberga.

1 Du ska skriva och fika under lördagen på Litteraturrundan, varför då?

– Litteraturrundan är lite samma grej som konstrundan där konstnärer öppnar sina ateljéer. Först tänkte jag därför bjuda hem mina läsare till vårt hus, men eftersom jag har mitt arbetsrum i sovrummet kändes det konstigt att bjuda hem dem till mitt sovrum. Men då jag också ofta sitter och skriver på Café Ekström tänkte jag att jag kunde ta med mig en skrivmaskin och papper dit. Det är ju ett sjukt trevligt ställe.

2 Café och skrivande känns lite som en schablonbild över författarverksamheten, även om caféet i den bilden oftast ligger i Paris. Är det en bra skrivmiljö?

– Ibland. En vanlig torsdag är det lugnt och mycket bra på Ekströms, men att sitta och skriva där under konstrundans påskhelg hade inte varit hysteriskt jättebra.

3 Du kommer att fika och jobba men hoppas också att läsare avbryter dig med frågor, vad hade du själv frågat om du sett en författare på ett fik?

– Stör jag?

4 Är Litteraturrundan ett bra initiativ?

– Ja, det är en bra idé som kanske kan växa till något stort. Vi författare, ja, även andra kulturarbetare, behöver synas mer i offentligheten. Det räcker inte med att skriva för debattsidor som få läser eller för kultursidorna som ännu färre läser. I Litteratursverige finns en mängd briljanta författare, som tillsammans utgör en oanad resurs som borde höras och synas oftare än när de ger ut en bok. Även om det endast handlar om en helg kan ett initiativ som Litteraturrundan hjälpa till med detta.