Freke Räihä aktuell med ny bok

Kultur Artikeln publicerades

Freke Räihä är född 1978, författare, bosatt med sin familj i Degeberga. Förutom författarskapet studerar han vid Malmö högskola och är redaktör för nättidningen Kulturen. Aktuell med sin åttonde bok, ”Nomos”, som ges ut av Smockadoll förlag.

Nomos, grekiska för lag, är inte det en oväntad titel för en självbiografisk studie?
– Jag upplever det inte som om vi har oändligt med valmöjligheter i livet. Som jag ser det är det de förutsättningar vi bär med oss som gör att vi tar de val vi gör. Jag kan inte sticka under stol med min klasstillhörighet eller med att jag är en vit man. Sedan beror det också på hur man vill definiera lag. För mig är det viktigt att förstå och acceptera att lagen byggt den person man blivit.

I boken tar du upp de rum du bott i, hur centralt är platserna i våra liv?
– För att ta mig in i minnet har jag valt att utgå från boendet. Även om man inte kan flytta från sin historia är man det sammanhang man bebor. Jag är till exempel en annan person här i Degeberga än när jag bodde i Malmö eller Lund.

Du och ditt liv är utgångspunkten?
– Materialet är helt och håller personligt, det här är en uppväxtskildring. Och det har varit viktigt för mig att inte censurera mig själv, om jag inte ger av mig själv blir det inte heller någon intressant litteratur. Därför har jag inte hållit tillbaka något.

Varifrån kommer idén?
– Början är faktiskt en terapeutisk process. Jag har aldrig känt mig hemma i Lund och i perioder har jag mått väldigt dåligt där. Så när jag för något år sedan fick beskedet att jag kommit in på Författarskolan i just Lund bestämde jag mig för att göra något åt den där känslan. Varför känns det som att husen i Lund trillar över mig? Jag började då skriva om de platser i staden där jag hade bott, och ju mer jag skrev och bearbetade mina minnen desto mer började jag komma ihåg. När jag hade skrivit 40 sidor tänkte jag att det här kanske är ett material som håller för en bok.

Boken tar sin början på Rimsmedsvägen i Kalmar, är det där du är född?
– Nej, jag är född i Stockholm och bodde även i Nybro innan Kalmar, men det är från den här adressen i Kalmar som jag har mitt första minne. Jag har inte heller med Vä eller Degeberga i boken, de platser jag har bott på efter att jag lämnade Malmö hösten 2008. Det är för nära, det är som om jag fortfarande är den där personen som flyttade från Malmö.