Gertrud Larsson fick årets kulturpris

Kultur Artikeln publicerades

Årets kulturpris från Kristianstads kommun går till dramatikern och dramaturgen Gertrud Larsson. Sabina Zweiacker, som är utbildad i klassisk sång, blev årets kulturstipendiat.

Beslutet togs av kultur- och fritidsnämnden under torsdagen. När Gertrud Larsson fick samtalet tidigare under dagen satt hon på en turistbåt i Göteborg.

- Jag trodde det var en försäljare som ringde, men blev glatt överraskad när jag fick höra att det var kulturpriset som jag hade vunnit.

Prissumman är på 50000 kronor och delas ut till någon som utfört värdefulla insatser inom kulturens område. Man ska också ha någon anknytning till Kristianstad.…

Varför tror du att du vann?
- Det är mycket premiärer nu, bland har jag järnvägspjäsen (Hela folkets järnväg, red anm) och Glasjesus som det har skrivits en hel del om.

Pengarna åker rätt in på bankkontot och ska användas som en buffert för framtiden.

- Just nu funderar jag lite på vad jag ska göra. Priset gör att jag inte behöver känna någon press för att hetsa fram något.

Samtidigt utsågs också årets kulturstipendiat. I år valdes Sabina Zweiacker som är utbildad i klassisk sång vid Malmö musikhögskola. Hon har många järn i elden och undervisar bland annat på musikskolan i Kristianstad. På senare tid har hon även turnerat med operasångaren Rickard Söderberg. Hon får 25 000 kronor

- De här pengarna kom fruktansvärt rätt i tiden. Jag är just nu på gång att bygga upp mitt företag och behöver ta pressbilder och göra en hemsida.