"Greatest show ever"

Kultur Artikeln publicerades

Kristianstads bokfestival 2011 blir den största någonsin. 43 författare är bokade och även om temat är Norden så kommer även internationella författare.

– Vi kan säga som den amerikanska cirkusdirektören: the greatest show ever, om årets bokfestival. Lite skämtsamt, men dock är det så att vi är på väg uppåt och vi har blicken riktad upp, säger Bengt-Åke Kjell, kultur- och fritidschef på Kristianstads kommun.

Han påpekar att det känns positivt att Kristianstads kommun satsar på arrangemanget och att även andra, som Nordiska rådet, Kulturrådet och Region Skåne, som gått in med pengar.

– Det gör att vi känner att det vi velat med bokfestivalen är okej och att det inte bara blir en lokal angelägenhet utan en viktig regional, och på sikt även nationell, angelägenhet, säger Bengt-Åke Kjell.

Det är ett nordiskt tema på Bokfestivalen 2011 och svenska författare som Lena Einhorn, Katarina Mazetti och Lars Gustafsson kompletteras av namn som Jörn Donner från finland, danska Morten Ramsland (som släpper sin nya bok under bokfestivalen), Einar Mar Gudmundsson och norrmannen Jan-Erik Vold.

– Vi har till och med lyckats få författare från Färöarna och Grönland. Kristian Olsen Aaju är en poet som alltid är med i diskussionerna att få Nordiska rådets pris. Han har varit nominerad fyra gånger. Sedan är det Johannes Nielsen från Färöarna som också varit nominerad till samma pris, säger Anders Nylander, festivalsamordnare.

Men Norden är inte nog. I programmet noteras cubanen Victor Rodriguez Nunez, Clara Janés från Spanien, Sadie Jones från Storbritannien och Ruta Sepetys från USA.

– Vi är stolta at få hit så många internationella författare. Det är 13 stycken som är utländska, säger Anders Nylander.

Ett intressant namn är Michal Witkowski.

– Han gjorde en bok om homosexuella i det forna östblocket som gjorde stor skandal i Polen när den kom. Nu kommer han med en bok som heter "Margot". Det är kul att få hit Polens största författare.

Tidigare har Kristianstadsbladet berättat att Kajsa Grytt kommer till bokfestivalen och nu är det klart att hon får sällskap av en annan ikon inom svenskt musikliv. Siw Malmkvist släppte i höstas sina memoarer, "Tunna skivor", och den 3 september berättar hon om den i Stora Salen på Konserthuset.

Festivalen har även lokala inslag genom Jenny Wrangborg, Eva Ström, Mara Lee och Inge Knutsson.